​“Wij zochten naar een meerwaarde in ons leven”

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Slagerij Tomassen aan de Poststraat is een echt familiebedrijf. In 1972 op hetzelfde adres opgericht door de heer en mevrouw Tomassen, die toentertijd en jarenlang samen de winkel runde.

Tijd voor vrije tijd…“Wij zochten naar een meerwaarde in ons leven”

Het zijn de ouders van de huidige eigenaren, de broers Bas en Marco Tomassen. De mannen hebben de taken goed verdeeld en geven inmiddels leiding aan vijfenveertig medewerkers (inclusief parttimers). Bas: “Ik ben niet zo van de rangen en standen. In de winkel komen klanten van alle leeftijden, dus wij willen dat dit achter de toonbank ook het geval is. Het moet een juiste mix zijn en bij ons werkt dat heel goed. Mijn vrouw helpt ook parttime mee in de winkel. Zij maakt de salades.” En zelfs zijn moeder van 75 jaar helpt soms nog een handje mee. “Ze kan het niet laten!”

Door de jaren heen is het slagersvak flink veranderd. Kwamen de klanten vroeger een bot halen om soep van te koken, tegenwoordig komen ze voor een kant en klaar soeppakket. “Wij proberen altijd te kijken, wat er in de markt nodig is en veranderen daarin mee. Zo is er bijvoorbeeld een enorme verschuiving naar online bestellingen gekomen, waardoor wij ook weer een nieuwe groep klanten hebben gekregen.”

Hoewel Bas in de winkel lange dagen maakt, vindt hij vrije tijd ook heel belangrijk. Zo is Tomassen hoofdsponsor van de Puttense voetbalclub SDC en is Bas bestuurslid van de businessclub. “Veel Puttenaren komen bij ons kopen en dan is dit mijn manier om iets terug te doen voor de Puttense samenleving. Twee zoons voetballen hier ook en zodra het even kan sta ik langs de lijn.” In totaal voeden Bas en zijn vrouw zes kinderen (vier meisjes en twee jongens) op, waaronder een pleegdochter van zes. “Wij vroegen ons af; wat is nou een meerwaarde in je leven? Onze kinderen zijn gezond en hebben het goed, dat gunnen wij ook een ander kind. Ze is een enorme verrijking in ons leven.”

Waar Bas ook helemaal blij van kan worden is grasmaaien. “Lekker ontspannen op mijn zitmaaier, muziekje op en niemand komt je storen; heerlijk!” Ook gaan ze graag wandelen door het bos om gelijk even hun twee honden uit te laten. Voor de foto haalt Bas het ingelijste voetbalshirt van SDC tevoorschijn, want dat is toch echt zijn club.

Met sponsoring doet Tomassen wat terug voor de samenleving. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp