“Wij staan blijkbaar ook bekend als ‘de jongens’”

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Richard Tamminga en Niels Vijge runnen sinds 2013 Veluwe Optiek aan de Dorpsstraat in Putten. Waren ze eerst te vinden op nummer 49, sinds maart 2022 zijn ze verhuisd naar nummer 43, waar vroeger het oude postkantoor van Putten stond.

Tijd voor vrije tijd… “Wij staan blijkbaar ook bekend als ‘de jongens’”  

Richard: “Wij hebben flink geïnvesteerd in apparatuur, collectie en moderne winkelinrichting. Wij merkten in 2013 dat er klanten waren die het,  juist voor deze drie onderdelen, buiten Putten gingen zoeken. Dat vonden wij jammer. Inmiddels is het andersom en komen klanten uit Voorthuizen en Dronten juist hiervoor naar Putten.” 

Ze zijn gegroeid van tweemanszaak met 100 vierkante meter, naar zes medewerkers op 200 vierkante meter. Richard: “Wij staan in Putten blijkbaar ook bekend als “de jongens’, maar runnen Veluwe Optiek echt met het hele team.” Niels: “Dronken Richard en ik eerst alleen met z’n tweeën op zaterdagmiddag een biertje na het werk, inmiddels zitten wij zo met een man of vijftien gezellig bij elkaar, inclusief kinderen. Ook naast het werk gaan we regelmatig met elkaar om. Onze vrouwen kunnen het gelukkig ook goed met elkaar vinden.” 

Als Niels klaar is met werken, wachten er thuis twee jonge kinderen van drie jaar en zes maanden op hem. Daar heeft hij zijn handen vol aan. Niels: “Valt luiers verschonen eigenlijk ook onder vrijetijdsbesteding?” Naast zijn gezin maakt hij ook graag tijd vrij om al dan niet met vrienden wedstrijden te kijken van zijn favoriete voetbalclub Ajax. “Vroeger gingen wij vaker uit eten, maar dat komt er niet meer zo van. Ik kan niet culinair koken, maar zo nu en dan kan ik best lekker eten op tafel zetten. Nu schiet mijn vrouw waarschijnlijk in de lach! Ja, eigenlijk hou ik wel van het bourgondische leven.” 

Richard is fanatiek in het bedrijfsvolleybal in Putten, waarbij Veluwe Optiek een eigen team heeft. “Er zijn ongeveer achttien teams, die meedraaien in drie verschillende poules.” Verder heeft het gezin het gezellig druk met hun honden, waaronder een hond van zes maanden oud. Richard: “Een kruising tussen een labrador, golden retriever en een klein beetje stabij. Daarnaast vind ik het leuk om met mijn vrouw of vrienden ergens iets te gaan drinken, een fietstocht te maken of gezellig een weekendje weg te gaan. Maar dat kan dan alleen van zaterdagmiddag tot maandagmiddag, want op dinsdag gaan wij natuurlijk gewoon weer open.” 
 
Richard (rechts) en Niels (links) met hun vrije tijdvulling. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp