Tijdens de begrotingsraad die gisteren werd gehouden vroeg Albert de Bruin, fractievoorzitter van de VVD, onder andere aandacht voor de beveiliging van de gemeentelijke digitale gegevens.
“De VVD maakt zich zorgen over de beveiliging van de gemeentelijke digitale gegevens. Dat gaven we vorig jaar al aan en we dienden toen een motie in om kortweg de gaten te dichten en de boel op orde te krijgen. Deze motie werd unaniem aangenomen. Een kort onderzoekje legde de nodige aandachtspunten bloot. En na overleg met de CISO (verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging in een organisatie), zijn een aantal zaken aangepakt. In de begroting wordt beschreven dat dit nog steeds een aandachtspunt is en er nu vooral procesbeschrijvingen zijn gedaan. Security (het dichtzetten van ramen en deuren) gaat ook om adequate technische maatregelen. Dat is juist het ontbrekende stuk van de puzzel. Elk gespecialiseerd bureau kan de huidige gaten snel dichten. Kortom, we zijn een jaar verder en de ICT-beveiliging is nog steeds niet geborgd. Gedurende het afgelopen jaar hebben we hier een aantal keren aandacht voor gevraagd en wat ons betreft begint het nu te lijken op onverantwoordelijk en onbehoorlijk bestuur. Dat moeten we gewoonweg niet willen en is ook onnodig. We worstelen als VVD hoe we de urgentie kunnen laten doordringen qua beveiliging. Moeten we een nieuwe motie indienen misschien, een motie van treurnis in de tweede termijn misschien of gewoon weer een oproep doen. Wat heeft de wethouder nu nog nodig om voor 1 februari 2024 de beveiliging op orde te hebben?""Gedurende het afgelopen jaar hebben we hier een aantal keren aandacht voor gevraagd", aldus De Bruin
Wethouder ’t Jong gaf hierover aan dat er stappen zijn gezet. “We denken dat we voldoende hebben gedaan en dat het goed is. Tevens hebben we ook nog een ethische hacker uitgenodigd om de bewustwording intern te vergroten. Ik ben bereid de uitkomsten te delen zodra alles bekend is.”
Ook vroeg De Bruin aandacht voor duurzaamheid. “Over dit belangrijke onderwerp lezen we helaas erg weinig in deze begroting, dus ook geen nieuwe voorstellen aangaande zonnepanelen, windenergie en thuis verduurzamen. Terwijl verduurzamen een belangrijk maatschappelijk thema is. Veel burgers, bedrijven en instellingen zijn er al flink mee bezig. Er worden zonnepanelen en warmtepompen geplaatst en panden worden geïsoleerd. We hebben concrete signalen opgevangen dat we als gemeente wat onduidelijk zijn over warmtepompen en vergunningen. Onze gemeente verwijst geïnteresseerden naar de site van het regionale energieloket. En hier staat dat je geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een warmtepomp. Ik heb navraag gedaan bij de afdeling en daar werd dat bevestigd. Maar blijkbaar worden mensen op het verkeerde been. Zo kwam ons ter ore dat er bijvoorbeeld een warmtepomp was geplaatst op de achterzijde van een woning, uit het zicht vanaf de openbare weg en dan blijkt dat de gemeente dan kenbaar maakt dat er een vergunning voor moet worden aangevraagd. Dat is verwarrend voor burgers, bedrijven en organisaties. Kan de wethouder duidelijkheid geven aan onze burgers, bedrijven en instellingen, zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken als ze gaan verduurzamen door het plaatsen van een warmtepomp”, aldus De Bruin.
Wethouder Cornelissen geeft aan: “Het hangt van veel factoren af of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van een warmtepomp. Wij verwijzen mensen graag naar omgevingsloket.nl. Daar kan je aangeven wat de plannen zijn en dan wordt op perceel niveau gekeken of je een vergunning nodig hebt of niet.”