​Veel Puttenaren aanwezig bij herdenking in Ladelund

Het voltallige college was afgelopen zondag in Ladelund bij de nationale herdenkingsdag  Volkstrauertag in Duitsland. Burgemeester Lambooij hield een toespraak over de opmerkelijke relatie tussen Ladelund en Putten.

Daarnaast reikte hij de Puttense erespeld uit aan Gudrun Jessen

Deze vrouw uit Ladelund zet zich al 45 jaar lang in voor de verbinding tussen de dorpen die ongewild een vreselijk verleden met elkaar delen. Tijdens zijn toespraak sprak de burgemeester zijn waardering uit voor de vele mensen uit Ladelund die afgelopen 2 oktober in Putten waren bij de 80-jarige herdenking van de razzia. “Ondanks de verschrikkingen uit het verleden, geeft u uiting aan naastenliefde, verzoening en vergeving. Dat geeft hoop”, sprak burgemeester Lambooij. 

Puttense erespeld voor de Duitse Gudrun Jessen
Gudrun Jessen ontving even later de erespeld van Putten vanwege haar bijzondere en langjarige verdiensten voor de gemeenschap van Putten. “U bent al meer dan 30 jaar betrokken bij de Gedenkstätte Ladelund en al lange tijd kerkenraadslid van de St Petri Kirche. Vanuit beide functies zet u zich tot de dag van vandaag in voor de verbinding tussen Ladelund en Putten. Elk jaar ontvangt u gasten uit Putten in uw eigen huis en regelt slaapplekken bij andere mensen in Ladelund. U organiseert allerlei activiteiten en werft fondsen. Kortom, het vertrouwde gezicht en de drijvende kracht achter de samenwerking tussen Ladelund en Putten”, aldus Lambooij.


Duitse eregast en groep Puttenaren
Eregast bij de herdenking was Daniel Günther, minister-president van de deelstaat Schleswig-Holstein. Ook hij hield een toespraak. Vanuit Putten waren naast het college ook diverse inwoners, vertegenwoordigers van de Stichting Oktober 44 en de Stichting Samen Verder Putten en raadsleden aanwezig in Ladelund. Wethouder Sander van Nieuwenhuizen sprak de aanwezigen toe bij de uitruil van de kunstwerken, gemaakt door Uwe Appold.

Dit jaar wordt er stilgestaan bij het buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme dat in Ladelund was gevestigd van 1 november tot 16 december 1944. Driehonderd geschilderde paaltjes symboliseren zes weken lang het aantal vermoordde personen in het kamp. Bovendien worden de contouren van het voormalige kamp, waar 111 Puttenaren omkwamen, de komende weken zichtbaar gemaakt met licht. In Putten symboliseerden vorige maand 659 kinderen het aantal mannen dat in 1944 werd weggevoerd.