Uit de gemeenteraad...

De fractieleden van Gemeentebelangen Putten geven wekelijks een update vanuit hun eigen perspectief. Deze week wordt er door Gemeentebelangen teruggeblikt op de raadsvergadering die afgelopen donderdag (19 september) werd gehouden.

Uit de gemeenteraad van donderdag 19 september

Oude panden worden beter beschermd
Gemeentebelangen Putten heeft grote zorgen over het behoud van het dorpse karakter in het centrum. Veel oude gebouwen verdwijnen uit het centrum en worden vervangen door nieuwbouw die qua vorm en grote erg op elkaar lijkt, allemaal 4 verdiepingen hoog. Niet echt passend in een historisch dorpscentrum. Met de monumentenverordening komt er een verbod op de sloop van in ieder geval de historisch belangrijke panden.

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd.

Stoppende boeren kunnen hun stallen inruilen voor een woning of een klein bedrijf
In het buitengebied zullen komende jaren veel boeren stoppen, onder andere door de steeds strakkere regels uit Brussel en Den Haag. Vraag is wat te doen met de oude stallen. Met functieverandering kan een voormalige boer zijn stallen inruilen voor een extra woning of een klein bedrijfje beginnen. Gemeentebelangen wil daarbij het buitengebied beschermen tegen verdere verstening, dus niet te veel nieuwe woningen. Het buitengebied moet geen verdunde woonwijk of uitgestrekt bedrijventerrein worden (zoals je dat ziet in delen van België). Wat ons betreft blijft landbouw en door boeren beheerde natuur centraal staan in het huidige agrarische buitengebied.

Alleen Wij Putten stemde tegen.

Het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs geeft een doorkijk naar de toekomst voor de scholen in Putten
Dit plan geeft een doorkijk wanneer welke school verbouwd wordt. En dat bijvoorbeeld basisschool De Pelikaan nieuw wil gaan bouwen in Halvinkhuizen. En dat de Gabrielschool van plan is de locaties Kelnarijstraat en Bijsteren op één plek samen te voegen.

Dit plan is opgesteld samen met de besturen van de scholen en kan ook op de steun van de schoolbesturen rekenen. De fracties van Wij Putten en de VVD wilden nu geen besluit nemen, maar het plan eerst nog voor inspraak ter inzage leggen voor alle Puttenaren. Naar onze mening onzinnig, want een school kun je niet zomaar verplaatsen. Dus met eventuele inspraakreacties kan de gemeente weinig doen. In 2018 werd de besluitvorming voor de nieuwbouw van scholen ook al doorgeschoven en nu wilde Wij Putten de besluitvorming weer doorschuiven. Terwijl het tijd wordt dat, na 6 jaar uitstel, bijvoorbeeld de Ichthusschool echt verbouwd gaat worden. Gemeentebelangen Putten vindt het tijd om keuzes te maken en daadkracht te tonen.

Alle partijen in de gemeenteraad hebben uiteindelijk ingestemd met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs.