Gezinnen met jonge kinderen en mensen die incontinentiemateriaal gebruiken produceren wekelijks kilo’s extra afval. En dan nog niet te spreken over kinderdagverblijven en zorginstellingen.
Terwijl er in Nederland al installaties zijn die luiers kunnen recyclen tot biogas, compost en zelfs kunststofproducten. Waarom maken we daar geen gebruik van? Laten we eerlijk zijn: het is geen glamoureus onderwerp, maar investeren in aparte inzameling en verwerking kan afval verminderen en het milieu sparen. Of is deze verwerking nog te gecompliceerd?Luiers vormen een enorme afvalberg, maar in veel gemeenten en ook in Putten belanden ze bij het restafval
In 2020 besloot de gemeente Putten de luiers niet meer apart op te halen. Destijds begrijpelijk, want dit leverde een kostenbesparing op van 70.000 euro, terwijl de luiers uiteindelijk toch bij het restafval terechtkwamen. Maar we zijn nu vijf jaar verder, de technieken zijn verbeterd en wij vragen ons af hoe we er nu voor staan. Tijd voor Wij Putten om na te vragen of recyclen van luiers kan helpen om de afvalberg te laten slinken.
Wij Putten schrijft met enige regelmaat een column voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Rien van den Hoek, raadslid Wij Putten.