Rien van den Hoek (Wij Putten) voelt zich gen…d

De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Rien van den Hoek, raadslid voor Wij Putten. Hij wilde naar een plek waar hij graag komt en dat is de biodiversiteitstuin aan de Nijkerkerstraat die Rien en zijn vrouw samen ontwikkelen.

Van den Hoek geniet hier met volle teugen van alles wat groeit en bloeit

“We huren dat stukje grond en hebben er honderdtwintig struiken in gestopt. Ook staan er wat fruitboompjes, is er een vijver en er staan bijenkasten. Mijn vrouw is meer van de planten en ik verleen er hand- en spandiensten. Mensen van een dagbesteding komen hier grasmaaien. We hebben er een schaftkeet op gezet en brengen hier graag tijd door. Deze tuin trekt heel veel dieren en vogels aan. Er is hier van alles te vinden”, legt Rien uit.

In 2023 werd de motie van Wij Putten ‘Voor de bloemetjes en de bijtjes’ aangenomen. De gemeente Putten heeft gronden aan de Putter Brink en heeft ook een stem wat hier geplant en geteeld kan worden. In de motie van Wij Putten werd het college verzocht om samen met de Stichting Natuur en Milieu Putten, de Groene Alliantie en betrokken inwoners na te denken over hoe er op deze gronden zodanig geplant en geteeld kan worden dat de biodiversiteit hier wordt bevorderd. “De biodiversiteit neemt drastisch af, terwijl het bestuiven van planten ontzettend belangrijk is voor de natuur en onze voedselvoorziening”, legt Rien uit. “Veel verschillende soorten planten, bloemen en gewassen verrijken de biodiversiteit. De gemeente kan dit stimuleren door het goede voorbeeld te geven, maar ook ik wil hier graag mijn steentje aan bijdragen. We creëren de omstandigheden op dit stukje grond aan de Nijkerkerstraat om de biodiversiteit te vergroten.”

Terugblik
Van den Hoek vindt nog steeds dat de SGP zijn fractie genaaid heeft na de gemeenteraadsverkiezingen die in maart van 2022 werden gehouden. “Dit zit bij mij nog steeds heel diep. Ik kan en wil hier niet zomaar overheen stappen. Als grootste partij namen wij het voortouw om tot een coalitie te komen. Na vele gesprekken te hebben gevoerd waren we het eens geworden met de VVD en de SGP. Alles was rond en als donderslag bij heldere hemel trok de SGP de stekker eruit. Als ik een afspraak met iemand maak dan hou ik me eraan. Een mondelinge afspraak zegt voor mij meer dan tien handtekeningen. De communicatie met deze coalitie houdt niet over, wij worden zoveel mogelijk overal buitengehouden. In feite is de motie bloemetjes en bijtjes maar een kruimeltje. Toch blijven wij moties indienen voor onze inwoners. Want daar doen we het ten slotte voor”, vindt Van den Hoek.

Woningen
Ook worden er te weinig woningen gebouwd, volgens Van den Hoek. “In Halvinkhuizen had natuurlijk allang gebouwd moeten worden. In de twaalf jaar dat wij in de coalitie hebben gezeten hebben we wel alle woningen kunnen bouwen die wij wilden. Ondanks dat we een bouwcrisis, een financiële crisis en een coronacrisis hebben gehad in die jaren. We jagen de jeugd Putten uit. Er worden nu teveel traditionele woningen gebouwd met drie slaapkamers, maar als je echt wat wil doen om de jeugd hier te houden bouw dan kleine woninkjes voor starters met 1.5 slaapkamer. Daarmee help je de woningmarkt echt op gang. Geef een klein plekje om te beginnen, dat is alles wat ze willen. Als zich dan gezinsuitbreiding aandient dan verhuizen mensen vanzelf en zo zwengel je de boel aan.”

Ontsluitingsweg voor Halvinkhuizen
Over de ontsluitingsweg voor Halvinkhuizen zegt Van den Hoek: “Wij Putten wil ook een ontsluitingsweg voor Halvinkhuizen, zeg maar fase 1 voor Putten. Maar we vragen ons wel af of hetgeen nu voor ligt het wel moet worden. Ook vragen wij ons af of dit financieel haalbaar is. Er wordt nu behoorlijk tegen in opstand gekomen, maar we moeten uitkijken dat we de voorstanders van de weg niet vergeten. Zij hebben ook een mening en die wordt momenteel niet gehoord. In de politiek is het afwegen van persoonlijk en algemeen belang lang niet altijd gemakkelijk."

Toekomst
Inmiddels is Van den Hoek al veertien jaar politiek actief. “Raadswerk kost heel veel tijd en energie, maar het is wel hartstikke leuk. Wij zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingscampagne. We kijken nu vooruit en gaan heel actief campagne voeren, de handschoenen zijn uit. En dan gaan we het zien.”