Rechercheur of advocaat? Met een bruidsjurk worden het weer ‘meisjes’

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Vanuit heel Nederland weten de aanstaande bruiden Susil’s Bruidsatelier in Putten te vinden. Ook al zit de showroom verscholen aan de Goorsteeg 23, op het erf van Gerrit van Emous. De bruiden komen helemaal naar Putten ‘to say yess to the dress’.

Tijd voor vrije tijd… Rechercheur of advocaat? Met een bruidsjurk worden het weer ‘meisjes’

Eigenaar Gerda Elbertsen doet dit werk al vijfendertig jaar en kan er een boek over schrijven. “Hier komt het hele leven langs. Ik hoef geen psychologie te studeren, je leert het hier in de praktijk. Van de bruiden is 95 procent ‘zorgeloos’. Zo’n vijf procent heeft een verdrietig verhaal. Over een uitgesteld of afgeblazen huwelijk, een overleden ouder, een zieke bruid of bruidegom. Ze kiezen vaak voor onze landelijke omgeving, de parkeerruimte en de rust en privacy.”

Gerda gaf vroeger veel workshops met Gerrit van Emous, waaronder mozaïek maken of kerstworkshops. “Dan stond ik ‘s ochtends om 7.00 uur soep te koken, ging de groep om 17.00 uur weer weg en kwam de volgende groep alweer om 19.00 uur.”

Gerda bezoekt modebeurzen in Barcelona, Düsseldorf en Essen en heeft via haar inkoop meer dan 350 soorten bruidsjurken in haar collectie.  En elke jurk heeft weer een verhaal. “Zo was er een Puttense klant, die overal al jurken had gepast, tot in Londen aan toe. Tenslotte slaagde ze tot haar eigen verrassing bij ons, in haar eigen dorp. Ook komen hier vrouwen met een stoer beroep als rechercheur of advocaat. Maar als het gaat om een bruidsjurk, worden het allemaal weer ‘meisjes’.”

Susil’s is een samenvoeging van de namen van twee dochters, namelijk Susan en Ilse. “Ilse en haar man zijn de kant van de horeca uitgegaan en met Susan run ik de winkel. Zo doet zij onze website, social media, de visagie en onze etalage in het dorp. En dan is er ook nog Margriet, die de meeste mensen kennen als mondhygiëniste.”

In haar vrije tijd gaat Gerda al dertig jaar lang met dezelfde vriendin in eigen land op fietsvakantie. “Nederland is ook zo mooi.” Maar ze reist ook graag naar verre landen als India, Vietnam en Maleisië of naar Zanzibar, Marokko en Tanzania, waarvan de laatste bestemming haar het meest geraakt heeft. “Wij hebben hier inheemse stammen bezocht. Dat was zo bijzonder.” Tenslotte houdt ze enorm van tekenen en schilderen. “Zo heb ik eens een les gevolgd van kunstschilder Henk Helmantel, maar ik ga ook graag met vriendinnen op schildertrips naar bijvoorbeeld Groningen of Portugal. Ik schilder het liefst figuratief. Als ik nog een keer had mogen kiezen, dan was ik graag de Kunstacademie gaan doen.”
 
Gerda met twee van haar figuratieve schilderijen. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp