Putter Stoomgemaal open tijdens Nationale Monumentendag

​Tijdens Nationale Monumentendag op zaterdag 13 september zijn er veel monumenten te bezichtigen, zo ook het Putter Stoomgemaal.

Het Putter Stoomgemaal behoort sinds 1976 tot het industrieel erfgoed en wil graag de stoomgeschiedenis levend houden

Door de komst van de stoommachine veranderde de wereld, men was niet langer afhankelijk van menselijke of natuurlijke krachtbronnen. De machine is nog bijna in zijn oorspronkelijke staat. Om deze te laten werken wordt de stoomketel opgestookt en onder druk gebracht.

Vanaf 10.00 uur zijn bezoekers welkom, de machine wordt gestart om 11.00 uur en blijft in werking tot 16.00 uur. De aanwezig stokers en machinist zullen bezoekers graag alles over de installatie en de polder vertellen. Ook zullen de vrijwilligers, zoveel als mogelijk, alle vragen van de belangstellenden beantwoorden. Dappere kinderen kunnen meehelpen door kolen op het vuur te gooien met een speciaal schepje. Dat wordt beloond met een diploma als hulpstoker.

In de schuur kunnen de bezoekers, groot en klein, een kop koffie/thee of limonade met een koekje krijgen van de gastvrouwen. Hier zal als vanouds het historische wasgoed aan de lijn wapperen en zijn diverse kleine stoommachines en modellen te bezichtigen. Voor de ouderen even wat nostalgie snuiven en de jongeren zullen verbaasd kijken hoe het vroeger was.

Omdat dit een speciale dag is zullen er schilderwerken van Jelmer van Emous en Harry Weimer te zien zijn en zal er muzikaal entertainment zijn gedurende een aantal momenten.

Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 in Putten achter de oude zeedijk. Dit is allemaal gratis, echter een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld. Kijk voor meer informatie op de website van het Putter Stoomgemaal www.putterstoomgemaal.nl.