VVD’er Anja ten Bolscher diende gisteravond (14 september) tijdens de gemeenteraadsvergadering de motie ‘Regenboogvlag’ in. De coalitiepartijen hadden de handen in elkaar geslagen.
Ten Bolscher gaf aan: “Het is jammer dat ik hier weer moet staan, maar wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. De LHBTIQ+ gemeenschap beslaat toch zo’n vier tot zes procent van de samenleving en dat komt in Putten neer op ongeveer duizend inwoners. Artikel 1 van de grondwet is te zien in de hal van het gemeentehuis en langzamerhand wordt er in nieuw beleid ook steeds meer rekening gehouden met de LHBTIQ+ gemeenschap. Ik heb contact gehad met Village People in Harderwijk en daar werd aangegeven dat in een conservatieve gemeente zoals Putten, waar mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap zich niet geaccepteerd voelen, het hijsen van de regenboogvlag een belangrijke steun in de rug kan zijn. Daarom dien ik de motie in waarin we het college verzoeken om in navolging van vele andere gemeenten op 11 oktober 2023 de regenboogvlag te hijsen als signaal tegen LHBTIQ+-haat en intolerantie.”Annemarie Kemp van het CDA las een verklaring voor namens Gemeentebelangen, de ChristenUnie, de SGP en het CDA
CDA’er Annemarie Kemp reageerde namens de coalitiepartijen op de motie Regenboogvlag van de VVD. “Wij hechten waarde aan de verscheidenheid van al onze inwoners. Letterlijk staat er in het coalitieakkoord: Putten is voor iedereen. We streven als coalitie naar een inclusieve en tolerante samenleving, waarin vrijheid van meningsuiting een groot goed is. We zien om naar elkaar en behandelen elkaar gelijk, ongeacht levensovertuiging, politieke gezindheid, godsdienst of seksuele gerichtheid. Discriminatie op deze en andere grond is in onze samenleving niet toegestaan, een fundamenteel onderdeel van onze grondwet”, aldus Kemp. “In deze politieke arena is de afgelopen maanden veel gesproken over inclusiviteit en tolerantie. We zijn als coalitie trots op het college dat op vele vlakken inzet op tolerantie, het gesprek voeren en met name het luisteren naar elkaars standpunt en overweging. We zien hiermee een nieuwe beweging binnen Putten ontstaan, welke we met elkaar kunnen uitdiepen en doorzetten. Een inclusieve samenleving zijn we met elkaar, in deze gemeenteraad, op school, op werk en op de sportvereniging. In de kerk, in de kroeg en ook op straat.”
Kemp vervolgt: “Willen we met elkaar naar deze inclusiviteit toewerken, zullen we allemaal ons steentje bij moeten dragen. Zo ook in de oproepen naar elkaar en binnen deze gemeenteraad. Zoals al meermaals is besproken is het standpunt van de coalitie bekend aangaande het hijsen van de Regenboogvlag en we zullen de motie dan ook niet steunen.”
“Het telkens oproepen van deze discussie helpt geen enkele doelgroep verder en leidt juist meer tot verharding en polarisatie dan tot het voeren van het gesprek met elkaar en respectvol omgaan met een ieders mening. Het zou ons gezamenlijke doel moeten zijn om het juist minder politiek te maken met elkaar, niet het jaarlijks overdoen van dezelfde discussie. Daar is een inclusieve samenleving echt niet bij gebaat. Deze coalitie zet de eerste stap, laat het een goed voorbeeld zijn dat de overige partijen doet volgen.”
Met de stemmen van de VVD en Wij Putten voor, haalde de motie ‘Regenboogvlag’ geen meerderheid in de raad.
Foto: Pixabay