​Oogstfeest op de Mariahoeve: Boerennostalgie

Op zaterdag 27 juli staat museumboerderij de Mariahoeve in Putten in het teken van de roggeoogst. Geertje, Steventje en Maria van den Brink, de vroegere bewoners van de Mariahoeve, zullen niet trots zijn geweest op hoe de rogge er nu bij staat. 

Want door het bijzonder natte voorjaar is vooral het onkruid hard gegroeid en is de rogge ver achtergebleven

Maar zoals dat vroeger ook was: we moeten het doen met wat de natuur ons biedt. Het Oogstfeest gaat, ook met heel beroerde rogge, gewoon door.

Museumboerderij de Mariahoeve is volgens burgermeester Lambooij het pareltje van Putten. Omdat het volkomen authentiek laat zien hoe de mensen aan het begin van de vorige eeuw leefden op het Puttense platteland. Een levenswijze die zich kenmerkt door soberheid, heel dicht bij de natuur leven, zelfvoorzienend zijn en niets verspillen. Maar bovenal heel tevreden leven. Een levenswijze waar wij, zeker in deze tijd, met respect over moeten oordelen. Tijdens het Oogstfeest is het museum geopend en kunnen bezoekers, onder leiding van een gids, de geschiedenis beleven.

Het beetje rogge dat er is, zullen de dorsmannen van de Mariahoeve dorsen met een historische dorsmachine. Daarnaast is er een workshop dorsen met de vlegel. Zo kan het publiek zelf ervaren hoe de gezusters Van den Brink hun rogge dorsten. Er is ook een workshop grasmaaien met een zeis. En men kan leren een zeis scherp te maken, het zogenaamde haren. Het publiek kan dus zelf ervaren wat het werk op een boerderij in de vroege vorige eeuw inhield. Ook de communicatie uit die tijd kan men herbeleven. Want Jan van den Hoorn zal weer een workshop Puttens Praoten geven. Dat was vorig jaar een groot succes.

Zestig kramen
Natuurlijk is er weer de uitgebreide markt met kramen waarin allerlei artikelen worden aangeboden die verband houden met het leven op het platteland van vroeger. Van historische kinderkleren tot boerderijspeelgoed. Van aquarellen van boerderijdieren tot ouderwetse keukenartikelen. En er zijn demonstraties van oude ambachten zoals het ijzersmeden, het spinnen van wol en het mandenvlechten.

Maar bovenal kenmerkt het Oogstfeest zich door de sfeervolle gezelligheid, waaraan de Puttense Boerendansers en het shantykoor De Kajuitzangers een belangrijke bijdrage leveren. Andreas en Marianne, de beheerders van de Mariahoeve, zorgen er met hun team vrijwilligers voor dat het publiek ook lekker kan eten en drinken.

Het programma van het Oogstfeest loopt van 10.00 uur tot 16.00 uur en is te vinden op www.mariahoeveputten.nl. De toegang is gratis. Het advies is wel om met de fiets te komen, er ligt immers een mooi nieuw fietspad naar de Mariahoeve. De parkeerkosten van een auto bedragen twee euro, het liefst contant, maar er kan ook met behulp van een QR-code betaald worden. Laat die QR-code nu net het enige onderdeel van het Oogstfeest zijn dat niet bij het historische plattelandsgevoel hoort…

Foto: Janny Veldhuis