Een kangoeroewoning, is dat een huis waarvoor je diep in de buidel moet tasten? Een woning waarvoor je staat te springen? Nee! Een kangoeroewoning is een huis dat je samen met anderen koopt en bestaat uit verschillende woningdelen.
Wat is een kangoeroewoning?In de huidige woningmarkt kan een kangoeroewoning best een slimme zet zijn. De huidige woningmarkt vraagt soms namelijk om wat creativiteit.
In een kangoeroewoning wonen meerdere mensen of gezinnen onder één dak. De woning is wel gescheiden in aparte leefruimten met een eigen keuken, badkamer en leefgedeelte, waardoor er eigenlijk twee huizen ontstaan met hetzelfde adres. In veel kangoeroewoningen is er wel een eenvoudige doorgang van de ene naar de andere woning. Belangrijk kenmerk is dat iedereen eigendom van heel het pand en dus niet alleen van het gedeelte dat door hem of haar wordt bewoond. Een twee-onder-een-kapper is dus geen kangoeroewoning.
In het verleden waren het vooral oudere mensen die een kangoeroewoning kochten samen met hun kind en eventuele partner. Op die manier konden de kinderen op een eenvoudigere manier mantelzorg verlenen voor de hulpbehoevende ouders. Een andere gangbare naam voor kangoeroewoning is daarom ook wel mantelzorgwoning. Door de krappe woningmarkt zijn het steeds vaker ook bevriende stellen die op deze manier een huis kopen waar dat alleen misschien lastiger was.
Een hypotheek bij een kangoeroewoning
Een hypotheek aanvragen is bij een kangoeroewoning wel iets complexer dan bij een standaard woning. Voor de hypotheekaanvraag maakt het niet uit met hoeveel mensen je de woning koopt, het is één woning en daarom zal er één hypotheek op rusten. Alle kopers sluiten daarom gezamenlijk een hypotheek af. Onder het koopcontract komt ook de handtekening van iedere koper te staan. Hoeveel inkomens er maximaal getoetst mogen worden, verschilt per aanbieder. Meestal zijn dit er 4. Een voordeel hiervan is dat het gezamenlijk inkomen waarschijnlijk hoger uit zal vallen en de maximale hypotheek daarmee ook.
Toch klinkt bovenstaande wel makkelijker dan het in de praktijk zal zijn. Lang niet iedere geldverstrekker wil zonder slag of stoot een hypotheek verstrekken voor een kangoeroewoning en de kans dat de aanvraag wordt afgewezen is een stuk groter dan bij een ‘gewone’ aanvraag.
Kangoeroewoning kopen? Laat je goed adviseren!
Een kangoeroewoning kopen is dus een stukje lastiger dan voor een doorsnee woning. Laat je daarom goed adviseren als je met het plan loopt om samen met familie of vrienden een gedeelde woning te kopen. Onze hypotheekadviseurs kan jullie situatie bekijken en adviseren over de mogelijkheden.
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.
Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo
Vestiging Nunspeet