Nieuws de Hypotheker Ermelo en Putten: 5 tips voor een beter energielabel

De duurzaamheid van een woning is voor veel kopers tegenwoordig een belangrijke afweging om wel of niet te bieden op een huis. Al was het alleen maar omdat je vanaf 2024 meer hypotheek kan krijgen op een huis met een hoger energielabel. Als verkoper ben je dus gebaat bij een zo goed mogelijk label. 

Met onderstaande 5 ingrepen kun je jouw energielabel opkrikken!

1. Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen zijn in korte tijd uitgegroeid tot de populairste verduurzamingsmaatregel. Ondanks dat de energieprijzen weer zijn gedaald en het fiscale voordeel steeds kleiner wordt, loont het nog altijd om panelen op je dak te leggen. Je bespaart zelf aanzienlijk op je energierekening, het is een mooi extra pluspunt bij de verkoop en zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel.

Hoeveel beter je energielabel wordt na het plaatsen van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hoeveelheid panelen en het woonoppervlakte van je woning. Een voorzichtige schatting is dat een gemiddelde woning 1 of 2 tredes zal stijgen na het plaatsen van zonnepanelen.

2. Dubbelglas in de kozijnen 
Nog een nadeel van oude huizen: ze hebben helaas nog vaak enkel glas of dubbel glas dat niet meer voldoet aan de huidige standaarden. Daardoor gaat er in de winter veel warmte verloren en komt er in de zomer veel warmte naar binnen. Sinds dubbel glas in 1948 (!) werd geïntroduceerd, hebben fabrikanten niet stilgezeten.

Inmiddels zijn er verbeterde varianten van dubbel glas op de markt die nog beter isoleren. Je kunt deze herkennen aan de afkorting HR (hoogrendement). Hierin wordt weer onderscheid gemaakt tussen HR, HR+, HR++ en HR+++. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie van het glas.

3. Muur-, vloer- of dakisolatie
Bij veel oudere huizen is de isolatie niet (meer) op orde. Vroeger was er in de eerste plaats al minder aandacht voor isolatie. Ook is de levensduur van isolatiemateriaal beperkt. Dat betekent dat de kwaliteit en daarmee bruikbaarheid van het materiaal met de jaren fors af kan nemen. Vaak zijn daken en vloeren zelfs helemaal niet geïsoleerd. Dat zorgt voor onnodig veel warmteverlies.

Heb je een oudere woning, dan kan het goed zijn om een keer te kijken naar isolatie. Hiermee kun je zelfs een grote sprong maken met je energielabel. Dat zie je ook terug in je energiekosten. Goede isolatie kan je jaarlijks honderden euro’s schelen op je energierekening.

4. Oude cv-ketel vervangen
Zonder dat je er erg in hebt, is jouw oude cv-ketel misschien wel een echte energieslurper. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven die een stuk zuiniger zijn. Bijvoorbeeld een HR-ketel, oftewel een hoogrendementsketel. Deze ketels halen meer warmte uit het gas en kunnen daarnaast warmte halen uit vrijgekomen waterdamp. Dat scheelt aanzienlijk. Een HR-ketel kan tot wel 10 procent kostenbesparing opleveren.

5. Warmtepomp plaatsen
Naast zonnepanelen is ook de warmtepomp aan een flinke opmars bezig. Warmtepompen halen warmte uit de grond of uit de lucht en gebruiken deze om je woning te verwarmen. Tegenwoordig zijn vooral hybride warmtepompen in trek. Deze kleine pompen ondersteunen de cv-ketel bij het verwarmen. Je bent daarom niet helemaal afhankelijk van de warmtepomp, maar bespaart tot wel 60 procent ten opzichte van alleen een cv-ketel.

Heb je interesse in het verduurzamen van je woning en kun je wel wat hulp gebruiken bij de financiering? Wij helpen je graag!

Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Onze (in duurzaamheid gecertificeerde) adviseurs  beantwoorden al je vragen en kijken wat voor jou de beste manier is voor het financieren van energiebesparende voorzieningen. Op die manier is een duurzame woning dichterbij dan je denkt!
 
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo

De Hypotheker Ermelo en Putten

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info