Minister pleit voor permanente bewoning op parken, wethouder Cornelissen noemt het klein bier

​Permanente bewoning op een recreatiepark is illegaal, maar minister Keizer wil dit, onder bepaalde voorwaarden, legaliseren. Wethouder Cornelissen noemt dit klein bier en vindt dit geen oplossing. Dat vertelde hij vanavond in Nieuwsuur.

Gemeente worstelen al jaren met permanente bewoning

“We hebben hier maar liefst 62 vakantieparken. Mensen komen hier graag naar toe, want het is een mooi gebied. Maar als gemeente willen we voorkomen dat het kleine woonwijken worden”, aldus Cornelissen. Volgens Keizer vinden mensen geen betaalbare woningen en zou dit een oplossing kunnen zijn.

Mevrouw Florentz vertelt in Nieuwsuur dat ze drie huisjes heeft op recreatiepark De Oude Driest in Putten. Zij vindt het belangrijk om haar huisjes beschikbaar te houden voor recreatie. “Wij willen geen mensen die iedere ochtend om zeven uur vertrekken naar hun werk. Uiteraard heb ik wel begrip voor mensen die permanent wonen op een recreatiepark, want de nood is hoog. Maar als je dit toestaat dan weet je als verhuurder niet meer precies wat er allemaal gebeurt.”

Wat minister Keizer betreft gaat het vooral om de woningnood op te lossen. Wethouder Cornelissen geeft aan: “Maatregelen die echt helpen zijn investeren in het bouwen van woningen. Daar heb ik de minister voor nodig. Wij willen de recreatiewoningen echt beschikbaar houden voor de recreatie. Dat levert onze gemeente 48 miljoen euro per jaar op en dat is belangrijk voor onze economie. We zijn al heel wat jaren aan het handhaven. Dit is klein bier en zeker geen oplossing.”

De minister werkt aan nieuwe regelgeving waarmee bestaande bewoners onder bepaalde voorwaarden permanent in een recreatiewoning kunnen blijven wonen. Met de oproep aan gemeenten wil de minister voorkomen dat mensen in tijden van woningnood hun woonruimte verliezen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de oproep van de minister.

“De woningnood is hoog”, zegt minister Keijzer. “Mensen die gedwongen worden hun recreatiewoning te verlaten zullen, net als vele anderen, moeite hebben om een andere woning te vinden. Daarom vraag ik gemeenten om permanente bewoners van vakantieparken niet uit hun huis te zetten. De nieuwe regelgeving zal gemeenten en bewoners duidelijkheid bieden onder welke voorwaarden bewoners in hun recreatiewoning kunnen blijven wonen.”

Van zo’n 60.000 mensen is bekend dat zij permanent in een recreatiewoning wonen, terwijl dit officieel niet is toegestaan. Het werkelijke aantal permanente bewoners van vakantiehuizen ligt waarschijnlijk hoger.