Luitjes (Wij Putten): 'Doe niet moeilijk en durf te investeren in je eigen inwoners'

​De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Herman Luitjes, fractievoorzitter van Wij Putten. Hij wilde naar Stroud, omdat dit multifunctionele gebouw het kloppend hart is in het dorp.

“Stroud heeft een maatschappelijke functie, maar ook een culturele- en ontmoetingsfunctie”, aldus Luitjes.

“Mede door de interventie van de gemeenteraad en de inzet van het bestuur is Stroud erin geslaagd om een voor iedereen toegankelijk dorpshuis te worden. De theaterzaal is voorzien van alle noodzakelijke apparatuur en we hebben nu zelfs een filmhuis. Als Stroud er niet was geweest, hadden we dat ook nooit gehad. Ook ben ik blij met alle maatschappelijke organisaties die er gehuisvest zijn. We hebben het mooi voor elkaar”, vindt Luitjes. Kijkend naar de Harderwijkerstraat geeft Luitjes aan: “Ik ben trots op deze weg. Die herinrichting, inclusief de vrijliggende fietspaden, is echt een succes geworden.”

Investeren
Tevens noemt Luitjes het Bosbad als belangrijke faciliteit voor Putten. “Het Bosbad is bekend in de wijde omgeving. Het is een geweldig zwembad met een bestuur die zich hiervoor inzet. Je moet dan wel een gemeente hebben die dit weet te waarderen. Als ze willen investeren en ze hebben een goed verhaal; wees dan niet krenterig. Koester dit soort faciliteiten en durf te investeren. Want uiteindelijk komt het allemaal ten goede aan de eigen inwoners.”

En dat brengt Luitjes op de huisvesting van het onderwijs. “We hebben onlangs ingestemd met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs. Maar Wij Putten had er wel wat meer geld voor over gehad. In de coronatijd is gebleken dat het binnenklimaat van de scholen duidelijk te wensen over laat. Als we beginnen met renovatie of nieuwbouw is dat het moment om hier iets aan te doen. Voor een miljoen euro meer hadden onze scholen ook een fatsoenlijk binnenklimaat gehad. Doe dat dan. Het gaat om onze kinderen. Daar moet je wel wat geld voor over hebben. Doe niet moeilijk en durf te investeren in je eigen inwoners.”

Toekomst
Volgens Luitjes zit het huidige college op het geld en wordt er weinig initiatief getoond. “Dat is wel de kritiek die ik heb op het huidige college. Het innen van belastingen doen ze heel goed, maar vervolgens blijven ze op het geld zitten. Laat het geld dan bij de inwoners.”

Ook vindt Luitjes dat er te weinig gebeurt aan de verduurzaming van ons dorp. “Daar gaat geen cent meer heen.”

“Ik ga het college scherp houden op volkshuisvesting. Alles wat wij al in de pijplijn hadden gestopt komt er nu dan wel uit. Maar ik vrees dat er niets in de pijplijn wordt gestopt om ook in de toekomst te kunnen bouwen. Eigenlijk had ik al wel bouwactiviteiten op het grasland in Halvinkhuizen willen zien. Maar er is nog niet eens een alomvattend bestemmingsplan en daarom zit het boerenbedrijf daar nog steeds. Het duurt allemaal veel te lang. Dit college is aan het doorschuiven. Het college is nu ruim twee jaar bezig en het wordt tijd dat ze eindelijk eens op stoom komen”, legt Luitjes uit. “Wij zijn als grootste partij in de oppositie terecht gekomen, maar vanuit de oppositie kun je ook aan Putten bouwen. Oppositie geeft zelfs wel meer vrijheden. De essentie is dat je wil blijven bouwen aan je dorp.”

Luitjes gaat het komende jaar proberen het college wat op te jagen. “Ik wil ze aan de slag hebben. Er moet echt werk gemaakt worden van verduurzaming en de ontsluiting van Halvinkhuizen. Ook de opgave om fatsoenlijke woonruimte voor onze aanwas te hebben is van groot belang. Het is toch triest dat we onze eigen kinderen niets te bieden hebben”, aldus Luitjes. “Ons doel moet toch zijn dat we doorgaan met ontwikkelen. Daar kunnen we geen college bij gebruiken die stil zit. We moeten ze in beweging zien te krijgen. Daar gaan we het komende jaar vol voor, omdat het in het belang is van ons dorp en voor onze inwoners.”

Podcast
Herman Luitjes maakt wekelijks een podcast over Putten en dat doet hij samen met raadslid Wilma van Voorst. “We reizen door heel Putten voor het opnemen van de podcast, want de politiek ligt op straat. De podcast duurt een half uur en is voor iedereen te beluisteren en te bekijken. We beginnen altijd met vertellen wat er op de politieke agenda staat, wat we hebben gedaan en wat we gaan doen. Daarnaast nodigen we een gast uit die iets actueels te vertellen heeft.”