​Knolletjesfeest op de Mariahoeve

Bij museumboerderij de Mariahoeve in Putten wordt zaterdag 26 oktober het Knolletjesfeest gehouden, een nostalgisch herfstevenement. Geertje, Steventje en Maria, de vroegere bewoners van de Mariahoeve, lieten elk jaar rond deze tijd een varken slachten en ze aten knolletjesstamppot.

Dat zijn kenmerkende onderdelen van het knolletjesfeest dat de bezoekers helemaal terug doet keren naar de sfeer van vroeger

Op het roggeveld werden ’s zomers, na de oogst van de rogge, de knolletjes gezaaid. Deze knollen waren een prima voer voor de koeien om de overgang van de weide naar de stal geleidelijk te maken. Maar van knolletjes kan je ook een heerlijke stamppot maken. Andreas, de beheerder van de Mariahoeve en verdienstelijk kok, maakt een eigentijdse versie van deze stamppot die op het Knolletjesfeest te proeven is. De slager staat er met een uitgebreide kraam waar vlees en vleeswaren te koop zijn. Ambachtelijk vlees zoals ook de gezusters Van den Brink het indertijd kochten.

Natuurlijk zijn er weer diverse kramen waarin van alles wat met boerennostalgie te maken heeft, wordt aangeboden. Ook zijn er oude ambachten te zien. De houtzagers – op z’n Putters woodcarvers – zijn er. De rogge wordt er gedorst en er is melkmoes te koop. Kortom, er is van alles te beleven in nostalgische sfeer.

Het Knolletjesfeest vindt plaats op zaterdag 26 oktober tussen 10.00 uur en 16.00 uur bij museumboerderij de Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg 11 in Putten. Het evenement zelf is gratis. Kom vooral op de fiets, want voor het parkeren van een auto wordt een (kleine) bijdrage gevraagd.

Nostalgische sfeer en knolletjes proeven op het Knolletjesfeest bij museumboerderij de Mariahoeve in Putten. Foto: Eigen foto