Is een Starterslening iets voor jou?

Wil jij als starter op de woningmarkt een lening waarmee je nét dat beetje extra kunt lenen voor je droomhuis? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Starterslening!

Wat is een Starterslening?

De Starterslening is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) is verantwoordelijk voor deze Startersleningen.
 
Vijf interessante weetjes over de Starterslening
Het Kadaster onderzocht het effect van de Starterslening en kenmerken van de huizenkopers die gebruik maken van deze lening. Lees hieronder de vijf interessante weetjes over de Starterslening uit het onderzoek. 
 
Kopers met een Starterslening kopen jonger een woning
De gemiddelde leeftijd van huizenkopers met een starterslening is 27 jaar. Eerste huizenkopers zonder starterslening zijn gemiddeld 31 jaar.
 
Kopers met een Starterslening kopen goedkopere woningen
Huizenkopers met een Starterslening kopen gemiddeld genomen goedkopere huizen dan kopers zonder de lening. Het verschil ligt rond de € 25.000. Mogelijk hangt dit verschil samen met lokaal woonbeleid om de Starterslening uitsluitend beschikbaar te stellen voor woningen met een maximale koopprijs lager dan de NHG-grens.
 
Drie procent van de huizen wordt gekocht met een Starterslening
Vanaf 2016 wordt zo'n 3 procent van alle huizen die via Funda verkocht worden gefinancierd met Starterslening. Als je alleen de woningen met prijzen onder de NHG-grens in beschouwing neemt (de grens die door veel gemeenten voor de Starterslening wordt gesteld), dan gaat het om 8 procent van de woningen. 
 
Kopers met een Starterslening kopen kleinere huizen en vaker appartementen
Mensen die gebruik maken van de Starterslening kopen relatief vaker kleinere woningen. Zij kopen het vaakst woningen gebouwd tussen 1960 en 1979. Ook kopen ze iets vaker appartementen en tussenwoningen, terwijl kopers zonder Starterslening juist vaker de duurdere hoekwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen kopen. 
 
De Starterslening heeft geen prijsopdrijvend effect
Het Kadaster deed ook onderzoek naar het effect van de Starterslening op de huizenprijzen. Uit dit onderzoek bleek dat er geen prijseffect zichtbaar is. Koopstarters met een Starterslening betalen niet meer dan andere kopers voor een vergelijkbare woning. De leningsvoorwaarden beperken hen namelijk om hoger te bieden.

Daarnaast is er ook geen indirect prijseffect: als er in een buurt een jaar eerder veel aankopen zijn gedaan met Startersleningen, dan heeft dat geen effect op de koopsom die kopers in die buurt betalen. De groep starters met een Starterslening is hiervoor te klein. 

Wil je meer informatie over de Starterslening?

Bezoek dan de website van de SVn (www.svn.nl). Daar kun je zien of jouw gemeente de Starterslening aanbiedt en je kunt er ook de lening aanvragen. Neem ook contact op met de hypotheekadviseurs van de Hypotheker Ermelo en Putten. Zij kunnen je meer vertellen over de Starterslening en de financiële gevolgen.

De hypotheekadviseurs zijn op de hoogte van de voorwaarden van de Starterslening en of je in aanmerking hiervoor kan komen. Maak een vrijblijvende afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt. Ze helpen je graag.

De Hypotheker Ermelo en Putten

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info