​“Ik zou zelf nog wel eens een boek willen schrijven”

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Jacqueline van den Brink stond samen met haar man Wim bijna twintig jaar geleden aan de wieg van Stichting Grensverleggende Talenten (SGVT) aan de Husselsesteeg in Putten. Zij bieden begeleiding aan jongeren en volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum of met een verstandelijke beperking.

Tijd voor vrije tijd… “Ik zou zelf nog wel eens een boek willen schrijven”

Jacqueline: “De ideale, maar onvindbare plek voor onze zoon, waar dier en moestuin samen kwamen en de mens centraal staat hebben wij, met hulp van Woningstichting Putten, zelf maar gecreëerd.” Inmiddels is SGVT in twintig jaar uitgegroeid tot maar liefst elf bewoners en dertig deelnemers tussen de vier en vijfenvijftig jaar.

Werkplekken
De Stichting heeft meerdere werkplekken, waar iedereen zijn of haar talenten kan benutten. Meiden kunnen er creatief bezig zijn, er is een boerderij met dieren en gewassen om te verzorgen, maar ook een timmerwerkplaats, waar de mooiste dingen vandaan komen. “Wij werken voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers ook buiten Putten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van houten vogelhuisjes, tuinbanken of bierhouders. Laatst had Wim, op verzoek van een opdrachtgever, een soort houten stoofje bedacht, dat zelf creatief bewerkt kan worden, waar de urn van een overleden huisdier in bewaard kan worden. Zo proberen wij altijd met de mensen mee te denken.”

Ook alle bierkratten en ingepakte pakketten voor het Puttense Hert Bier maken zij. “Op onze inpakafdeling kan elk bedrijf met een verpakkingsverzoek voor licht inpakwerk terecht. Mits het natuurlijk niet onder tijdsdruk moet! Zo hebben wij ook iemand die, als het even rustig is, lekker achter de papierversnipperaar gaat zitten of een andere keer rijgen wij weer pinda’s voor iemand.”

Eindelijk vakantie
In hun vrije tijd, pakken Jacqueline en Wim graag een terrasje en ze gaan regelmatig uit eten met een neef en nicht. “Ongeveer twee jaar geleden kwamen een nieuwe teamleider en zorgcoördinator in dienst en konden Wim en ik voor het eerst in twintig jaar, twee weken samen op vakantie! Verder lees ik graag en gaan wij standaard in het najaar naar mijn zus in Oost-Duitsland voor de bronstijd van de herten. Ook zijn wij de trotse bonus opa en oma van twee tienermeiden, waar wij graag mee op stap gaan. Maar wat ik echt graag wil is eindelijk mijn munten- en postzegelverzameling gaan uitzoeken. Dat deed ik als jong meisje samen met mijn vader. Ook zou ik nog weleens een eigen radioprogramma willen maken of zelf een boek schrijven. Nu dus alleen nog maar wat meer vrije tijd...”

Jacqueline maakt graag tijd vrij om te lezen. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp