Gemeenteraad stemt unaniem in met de kadernota

​De gemeenteraad heeft gisteravond de kadernota unaniem aangenomen en daarmee de financiële en beleidskaders bepaald voor het opstellen van de Puttense begroting voor 2025. 

Alle partijen spraken zich uit over het afgelopen jaar en keken alvast naar de toekomst.

Wim van de Koot van het CDA noemde het een solide kadernota in roerige tijden. “Dat is wat vanavond voorligt in deze gemeenteraad. Dat is goed om te constateren, dat is mooi om te zien. Diverse onderwerpen komen aan bod. Zo zien we de voortgang in de ontwikkeling van de zuidelijke ontsluitingsweg voor Putten. Belangrijk voor de woningbouw aan de zuidkant van Putten en voor een betere verdeling van de verkeersdruk in en rond het dorp. Goed te zien dat het college dit voortvarend oppakt. Ook als het gaat om het betrekken van de omgeving en de inwoners bij deze plannen. Want laten we daar ook eerlijk over zijn: de beoogde ontwikkelingen aan de zuidkant van Putten zijn heel ingrijpend. De raad wordt volgende week bijgepraat over het Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs. Een belangrijke impuls voor het onderwijs in onze gemeente. Met 38 miljoen, Eén van de enorme investeringen die dit college wil doen, ten behoeve van het veilig en solide kunnen huisvesten van onze jeugd in de schoolbanken. Een daadkrachtig en betrokken plan. Omzien naar elkaar en verantwoordelijkheid nemen. Dat typeert dit college en onze ambtelijke organisatie. Ondanks allerlei omgevingsfactoren die het bepaald niet gemakkelijk maken. Er wordt doorgepakt en dit college schuwt niet om moeilijke beslissingen te nemen, met als doel Putten beter, mooier en toekomstbestendig maken voor al onze inwoners. De voorliggende Kadernota biedt wat ons betreft een prima basis voor de begroting van de komende jaren.”
 
Hans ten Klooster van de SGP geeft aan: “We staan voor de nodige opgaven waarmee grote investeringen gemoeid zijn. Het is belangrijk dat deze opgaven plaats kunnen vinden vanuit een gezonde financiële positie. En de financiën van onze gemeente zijn gezond. Daar zijn we blij mee. We gaan de komende jaren niet oppotten, maar wel verstandig om met de gelden die we te besteden hebben.”

TeunJan van Ooijen van de ChristenUnie wil in zijn betoog aandacht geven aan de termen angst en hoop. “Toch wil ik beginnen met een aantal mooie hoopvolle berichten en punten uit de kadernota om te beginnen bij een belangrijk thema woningbouw. In de afgelopen jaar is het eerste deel van Halvinkhuizen vastgesteld door de gemeenteraad. Daarnaast wordt er gewerkt aan een ontwikkelperspectief. Goed dat dit nu wordt opgepakt. Daarnaast wordt er op verschillende plekken gebouwd of voorbereidingen gedaan om te bouwen.” Van Ooijen vraagt ook aandacht voor het sociale domein. “De plek in onze samenleving waar hoop en angst soms dichtbij elkaar kunnen liggen. In maart kwamen de nieuwsberichten over de mentale gezondheid van jongeren op ons af. Er zijn toenemende mentale klachten onder jongeren. Een slechte ontwikkeling, waarin wij met elkaar een verantwoordelijkheid hebben om hoop te bieden in plaats van angst te zaaien. Wij zien dan ook grote kansen in het koppelen van de hervormingsagenda en de pedagogische basis”, aldus Van Ooijen. “Er is pas door de gemeente gecommuniceerd om de jeugdzorg uit te breiden tot de leeftijd van 23. Dat lijkt ons een goede stap. Als fractie van de ChristenUnie zetten wij vaak in op preventie en willen jongeren een goede start bieden. Belangrijk voor onze fractie in het sociaal domein dat wij kijken naar jongeren van waarde in plaats van de economische waarde. En wij geloven dat elke jongere van waarde is.”

Robin Hoogendijk van Gemeentebelangen maakt de balans op. “Tijdens de coalitie-onderhandelingen werd duidelijk dat we de afgelopen jaren grote projecten niet hebben opgepakt. Maar met vier wethouders en een uitbreiding van de ambtelijke organisatie zou het moeten lukken om wel die grote projecten te gaan oppakken. Dus wel het bouwen van woningen in de woonwijk Halvinkhuizen, wel een nieuwe sporthal, wel een ontsluitingsweg, wel een nieuw schoolgebouw voor Groevenbeek, wel investeren in de overige schoolgebouwen, wel het op peil brengen van de jeugdzorg en wel een inclusieve samenleving willen zijn. Met het coalitieakkoord maakten Gemeentebelangen Putten, de ChristenUnie, de SGP en het CDA duidelijk wat de komende vier jaar daarvoor nodig is. Het is fijn om te constateren dat we als gemeente de financiën prima op orde hebben.  Sterker nog, dat we voor dit jaar en in 2025 genoeg geld hebben om plannen en projecten, op te pakken. We hebben voldoende reserves om die grote projecten te kunnen betalen, ook al stijgen de kosten. We hoeven niet te bezuinigen en we hoeven de belastingen voor onze inwoners niet te verhogen.  Putten blijft behoren tot de tien gemeenten met de laagste woonlasten. En dat moet ook zo blijven.””, aldus Hoogendijk. “Tegelijkertijd willen wij ook alle ruimte geven voor de bijdrage van Wij Putten en VVD, een oproep aan hen om ook te komen met thema’s en onderwerpen die voor onze gemeente goed zijn. Zo kunnen we samen de belangen van ons mooie dorp dienen.  Samenwerken, tussen coalitie en oppositie, een handreiking, een open houding, dan pas zijn we in staat om met elkaar voor iedereen een fijne plek te laten zijn om te wonen of te verblijven.  Ook daarbij te laten zien dat we een betrouwbare overheid willen zijn.”
 
Herman Luitjes van Wij Putten noemt de kadernota ‘prijsschieten voor de oppositie’. “Volgens de kadernota houden we 3.9 miljoen euro over. Wat gaat het college doen met al dat geld? Oppotten! Dit college blinkt niet uit in het doen. Dit college past op de winkel. Als de Commissaris van de Koning belt dan staat het college klaar, maar als er iets moet gebeuren dan leunt dit college achterover. Het bouwen van huizen komt niet van de grond. Mensen vertrekken uit Putten. De bouw van een sporthal stond gepland voor 2024. Maar ik zie hier voorlopig geen beweging in. Gaan we onze sporters ook het dorp uitjagen? Energie aanvragen hebben we niet op tijd gedaan. En hebben we de boer die midden in het bouwgebied van Halvinkhuizen woont al uitgekocht? Ook bedrijventerrein Henslare, het duurt en het duurt maar. Niets komt van de grond. En als er gebouwd wordt dan moeten bedrijven hun eigen stroom meebrengen. Als we de balans opmaken is het niet zo florissant. De keuzes die dit college maakt zijn niet altijd de goede keuzes. Kortom, dit college pot op en schuift door. Geef het geld dan liever terug aan de inwoners.”
 
Albert de Bruin van de VVD vindt dat de kadernota laat zien dat er op de zaak wordt gepast. “Echter, de vlucht naar voren blijft uit. Het had voor ons wel wat meer inspirerend, ambitieus en toekomstgericht gemogen. Denk hierbij aan een versnelling van bijvoorbeeld het bouwen van huizen. En een vooruitstrevende economische visie. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een bedrijventerrein langs de A28. En wanneer wordt de sporthal eindelijk gebouwd?”

Na de stemming bleek iedere partij in te stemmen met de kadernota.