De begroting voor 2025 tot 2028 is gisteren door de hele gemeenteraad aangenomen en daarmee is er aan het college opdracht verleend om de doelstellingen en speerpunten van de programma’s, behorend bij de begrotingsthema’s, uit te voeren.
Om het inzamelen van afval kostendekkend te houden wordt het tarief voor de afvalstoffenheffing verhoogd naar 155,00 euro. Er werden tien moties ingediend. Na het debat werden vier moties verworpen en één motie werd ingetrokken.De belastingtarieven voor het jaar 2025 worden verhoogd met een indexatie van 3,5 procent
TeunJan van Ooijen van de ChristenUnie kon op de stemmen rekenen van alle partijen voor de motie ‘Water is van levensbelang’. In deze motie werd het college verzocht om in de verdere ontwikkeling van de woningbouwlocatie Halvinkhuizen te onderzoeken of het mogelijk is om een lokale waterzuivering toe te voegen aan Halvinkhuizen en hier de raad in het derde kwartaal van 2025 over te informeren.
Ook de motie ‘Hulp waar nodig’ van de ChristenUnie, waarin het college werd verzocht om op korte termijn met een voorstel te komen waarmee de energiecoaches weer aan de slag kunnen met het geven van juist en belangeloos advies aan de inwoners van Putten kon rekenen op een meerderheid in de raad. Met uitzondering van de stemmen van de VVD werd deze motie aangenomen en het college kan ermee aan de slag.
Herman Luitjes van Wij Putten diende de motie ‘Eigen kracht’ in. In deze motie wordt het college gevraagd om voor 1 september een voorstel aan de gemeenteraad te doen voor een aanpassing in de ‘Verordening Jeugdhulp gemeente Putten, waarbij het eigen-kracht-criterium’ is uitgewerkt in de lijn met de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep van 29 mei 2024. Wethouder Van den Hoorn noemde het een prima inhoudelijke motie en gaf aan: “De verordening moet inderdaad worden aangepast. Daar zijn we op de achtergrond al mee bezig en deze motie komt op een goed moment gezien de voorbereidingen die we al hebben getroffen.” Alle partijen stemden uiteindelijk voor deze motie.
Wim van de Koot van het CDA bracht de motie ‘Reanimatie burgerhulpverleners’ in. Met deze motie wordt het college opgeroepen om de huidige inkoop van reanimatiecursussen voor 2025 aan te vullen tot honderd herhalingscursussen en daarbij te regelen dat er met ingang van 2026 elk jaar honderd herhalingscursussen worden ingekocht voor de inwoners van de gemeente Putten. Ook wil Van de Koot dat het college kijkt of de communicatie met vrijwilligers over deze verlengingsmogelijkheden kan worden verbeterd. Al bij het indienen van deze motie hadden Gemeentebelangen Putten, de SGP en de ChristenUnie de motie medeondertekend. Tijdens de stemming kon deze motie ook rekenen op de stemmen van de VVD en Wij Putten.
Tot slot diende Hans ten Klooster van de SGP de motie ‘Bescherming tegen de wolf’ in. Ten Klooster verzoekt hierin het college om bij de provincie Gelderland en het Rijk erop aan te blijven dringen om op korte termijn al het mogelijke te doen om gewenning van wolven aan mensen en hun (huis)dieren en tevens het aanvallen van mensen en vee te voorkomen inclusief een toereikend juridisch instrumentarium van eenvoudige, liefst nationale vrijstellingen of ontheffingen voor de inzet van verjagingsinstrumenten. Portefeuillehouder burgemeester Lambooij gaf aan: “Ik wil met kracht benadrukken dat de burgemeester geen enkele bevoegdheid heeft om tegen de wolf op te treden. Wellicht weet u nog dat de burgemeester van Westerveld de politie opdracht heeft gegeven om in Wapse een wolf af te schieten. Hij deed dat op grond van artikel 175 van de gemeentewet. Deze burgemeester is inmiddels 100.000 euro aan advocaatkosten verder en nog steeds is niet duidelijk of hij die noodwet had mogen gebruiken. Ook in Duitsland en Frankrijk zijn wolven afgeschoten, maar dat was in strijd met de wet. In Zweden worden er wel wolven afgeschoten maar daar mag het, omdat Zweden de Conventie van Bern niet heeft ondertekend. En dat maakt het verschil. Het verdrijven of afschieten van de wolf is niet in wettelijke kaders geregeld en het zal nog wel enige tijd vergen voordat dit wel goed geregeld is.”
Toch werd deze motie met algemene stemmen aanvaard en zal het college regelmatig aandacht vragen bij provincie en Rijk voor de wolf. Tevens wordt de motie van de SGP naar de provincie Gelderland gestuurd.