Criminelen maken voor illegale activiteiten steeds vaker gebruik van legale bedrijven en diensten. De gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten zetten zich gezamenlijk in voor veiligheid. Dat doen ze het hele jaar door, maar in de maanden oktober en november vragen ze hier extra aandacht voor.
Dit effect heet ook wel ondermijning.Door niet altijd zichtbare vermenging van de onder- en bovenwereld, vervagen de normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af.
Landelijke MMA (meld misdaad anoniem) campagne
De drie gemeenten zijn dit najaar aangehaakt bij de landelijke campagne van Meld Misdaad Anoniem die zich specifiek richt op de bedrijventerreinen. In deze campagne wordt actief samengewerkt met bijna honderd gemeenten, het RIEC/LIEC, politie, handhavingsdiensten, Platform Veilig Ondernemen, parkmanagement en andere belanghebbenden. Het doel is om op deze manier de meldingsbereidheid te vergroten en ondernemers en bezoekers alert te maken op signalen van criminaliteit. De campagne loopt tot en met maart 2025.
Meldwijzers en huisbezoeken voor een Veilig Buitengebied
In alle drie de gemeenten zijn de collega's van de afdeling handhaving samen met de toezichthouders van het districtelijk ondermijningsteam (DOT) op pad geweest in het buitengebied. Het doel van de actie was om in gesprek te gaan en om bewoners een meterkastkaart en een brief van de burgemeester te overhandigen. Op locaties in het buitengebied waar ook een loods of een pand te huur werd aangeboden of kon worden aangeboden, is een extra flyer meegeven met daarin tips en adviezen voor het veilig verhuren van een (bedrijfs)pand, schuur of loods. Net als vorig jaar was het een geslaagde actie. De inwoners geven aan dat zij het persoonlijke contact kunnen waarderen. Tijdens die contacten is ook gevraagd naar de vorig jaar gemelde overlastlocaties en of er in hun ogen een verbetering waarneembaar is. De reacties hierop zijn gelukkig positief.
Twee avondcontroles Veluwe-West
Er werden in de avond twee grote controles uitgevoerd, voornamelijk rondom overlastlocaties in het buitengebied. Het controleteam bestond uit een boa van iedere gemeente, een aantal groene boa's en politieagenten van basisteam Veluwe-West. Er zijn in totaal 31 processen-verbaal uitgeschreven, voor onder andere overtredingen zoals stroperij, diefstal, heling, en vuurwerkgerelateerde delicten. Daarnaast zijn meerdere boetes uitgedeeld voor verkeersovertredingen en verlopen ID's. Ook werden er zaken in beslag genomen zoals een voertuig, harddrugs, vuurwerk (van verschillende categorieën), 5,3 kilo paddenstoelen en ander illegaal materiaal zoals baardmos. Dit laat zien dat de controles zowel milieu- en verkeerszaken als criminaliteit aan het licht brengen.
Meer bewustwording en hogere meldingsbereidheid
De drie gemeenten kijken tevreden terug op deze acties. Burgemeester Lambooij merkt dat zowel partners als inwoners positief reageren op de inzet. "Wij kijken terug op verschillende succesvolle acties en een vruchtbare samenwerking tussen de gemeente Harderwijk, Ermelo en Putten en verschillende ketenpartners. Uit de terugkoppeling die ik heb gekregen werd mij duidelijk dat de acties ook door onze inwoners zeer gewaardeerd werden en dat een ieder het nut hiervan inzag.”
Burgemeester Joon van Harderwijk geeft aan: “Ondermijning is een onderwerp dat we blijvend onder de aandacht brengen. Als we daar niet krachtig tegen optreden, sijpelt de criminaliteit door in onze buurten en wijken. We werken als gemeenten en politie nauw samen, maar het helpt enorm als ook onze inwoners alert zijn, meedenken en verdachte situaties melden. Ik roep dan ook iedereen op om vreemde personen, voertuigen of activiteiten te melden. En vertrouw daarbij op je onderbuik en intuïtie. Liever een keer teveel gemeld dan een keer te weinig of te laat.”
Burgemeester Van Daalen van Ermelo vult aan: “De controles laten zien dat het belangrijk is om in te blijven zetten op handhaving. Daarnaast kan de campagne die we voor Meld Misdaad Anoniem voeren en acties die we houden op de weekmarkt een grote bijdrage leveren aan het bewustzijn en de meldingsbereidheid van onze inwoners. Zij zijn onze ogen en oren, dus het blijft belangrijk om aan die bewustwording te werken.”
Meldpunten
Iets opvallends of verdachts gezien, gehoord of geroken? Melden kan via 0900-8844 of via 112 bij spoedeisende- of heterdaadsituaties. Liever anoniem blijven? Bel dan met M, Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.