De fractievoorzitters van het CDA, de SGP en Gemeentebelangen spraken hun zorgen uit over het debat wat de gemeenteraad een maand geleden voerde over de uitvoeringskaders van de Spreidingswet.
“Een stevig debat, met voor- en tegenstanders en uiteindelijk een stemming in meerderheid vóór het raadsvoorstel. Maar dat ligt wat mij betreft echt anders”, geeft Van de Koot (CDA) aan. “De behandeling van het voorstel en de uitkomst van de stemming gaan voor mijn fractie als een zwarte bladzijde de Puttense politieke geschiedenis in. Zeven van de negentien raadsleden stemden tegen de uitvoering van een bij wet opgelegde taak. En in de onderbouwing van een deel van de tegenstemmen klinkt ook nog eens door dat vluchtelingen en statushouders als een soort van tweede of derderangsburgers worden gezien. Overheid en burgers houden zich aan de wetten van dit land. Dat is één van de pijlers van onze democratische rechtstaat. Daar zweren of beloven we trouw aan bij onze aanstelling tot raadslid. In die pijler wordt, door een deel van de raad, de zaag gezet. Het heeft ons als fractie geschokt, persoonlijk heb ik er de afgelopen weken meermaals van wakker gelegen. Dit zijn zaken die, in mijn optiek, de geloofwaardigheid en het gezag van ons openbaar bestuur ondergraven.”“Wie de verslagen over die bewuste raadsvergadering leest krijgt de indruk dat het, wat we dan noemen, ‘business as usual’ was”
Van de Koot vervolgt: “Ter voorbereiding op de kadernota kwam ik een paginagrote advertentie van Wij Putten tegen in de krant. Laat ik de inhoud wat op me inwerken, dan denk ik: ‘wat een desinformatie en suggestief omgaan met de waarheid’. Nog zo’n element wat helaas steeds vaker wordt ingezet tegen het openbaar bestuur. Als CDA staan we voor een fatsoenlijk land, voor een fatsoenlijk debat en voor fatsoenlijke politiek. Die grenzen worden, naar onze mening, in bovenstaand voorbeeld echt overschreden. En ik begrijp werkelijk niet waarom. Wat de CDA-fractie betreft moet het deze kant niet op. En richting de toekomst is voor ons de vraag: bewegen we ons met z’n allen nog wel op hetzelfde speelveld? En binnen dezelfde wettelijke kaders. Mijn fractie heeft hier grote zorgen over. En het leidt ook nog eens af van waar we mee bezig willen zijn. Het belang van Putten en onze inwoners. Dan heb ik het over het vele goede en harde werk dat er wordt verzet door college en ambtenaren op een aantal grote en belangrijke dossiers.”
Ook Hoogendijk van Gemeentebelangen sprak zijn zorgen uit. “Als gemeenteraadslid, wethouder en burgemeester hebben wij eerder de eed of belofte afgelegd. We geven daarmee aan dat we ons aan de wet houden. Soms is dat best lastig. Neem zo’n Spreidingswet. Ik sta niet achter deze wet, vindt het een gedrocht van een wet, maar als raadslid heb je de eed of belofte afgelegd. Wat we daarmee zeggen is dat we ons aan de wet willen houden. Dus ook aan deze wet. Dat betekent dat als over de uitvoering van deze wet in onze gemeente een besluit genomen moet worden dan moet je dat als raadslid wel doen. Als een voorstel wordt gedaan over de uitvoering van die wet dan kan je als raadslid nog een voorstel doen aan de raad om dat voorstel te wijzigen. Als je niet met een aangepast voorstel komt en je vervolgens tegen dat voorstel stemt, dan vraag ik mij af of je dan als raadslid wel geloofwaardig ben. In mijn beleving ben je als raadslid niet betrouwbaar als je deze wet verwerpt, een oproep doet om geen uitvoering te geven aan deze wet. Deze raad is en dit college is een bestuur voor alle Puttenaren. Dat staat nu ook symbolisch op de muur van ons gemeentehuis, waarmee tot uitdrukking wordt gebracht dat wij vinden dat iedereen zich aan de grondwet dient te houden en alle andere wetten van dit land. Waarmee ik vanuit Gemeentebelangen Putten wil uitspreken dat iedereen in dit dorp meetelt ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook.”
Ten Klooster (SGP) geeft aan pal te staan voor vrede en veiligheid. “Twee dingen die me het afgelopen half jaar hebben beziggehouden. Woorden doen ertoe. Politiek gewin en het framen van onderwerpen is schadelijk voor de politiek in het algemeen. We moeten niet onnodig polariseren en de wetten in ons land respecteren en uitvoeren. Of ze ons nu wel of niet welgevallig zijn. Laten we geen voeding geven aan de onvrede in de samenleving. Maar zoeken naar het goede voor iedereen. Niemand staat alleen en iedereen mag meedoen in gelijkwaardigheid. Kijkend naar de besluitvorming op tal van andere zaken zien wij dat dit college niets doorschuift.”