Jorn Broersma, voorzitter Doezumer oudjaars ploeg, geeft aan: “We staan hier op het Kerkplein In Doezum te kijken naar een grote witte heren fiets. Dit kunstwerk is ontworpen door kunstenaar Frans Goldhagen.”
“Reden genoeg om hier even bij stil te staan, want wat houdt het begrip witte fiets nou precies in. Daarvoor gaan we terug naar 1965. In dat jaar werd een protestbeweging opgericht in Amsterdam genaamd de Provo’s. Een van hun ideeën was dat er in Amsterdam talloze fietsen zouden komen, die gratis te gebruiken zouden zijn voor iedereen vooral voor studenten. Deze fietsen zouden ter herkenning wit geschilderd moeten worden en er zou op deze fietsen geen slot mogen komen. Maar helaas de gemeenteraad stemde niet in met dit idee en de witte fietsen kwamen er nooit.”“Afgelopen mei was de witte fiets precies 50 jaar een icoon van de hoge Veluwe”, vervolgt Broersma.
Broersma vervolgt: “Echter, in 1974 werd dit idee nieuw leven in geblazen door Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Men was op zoek naar een manier om natuurbescherming en publieke toegang te combineren, waarmee de natuur minimaal belast zou worden. Maar de bezoekers wel de vrijheid zou worden geboden om het hele park door te gaan. Het originele idee van 1965 werd uitgevoerd en bezoekers konden één van de vijftig fietsen pakken bij een ingang van het park. Bij het verlaten van het park kon men de fiets achterlaten in een van de vele stallingen verspreid over het park. Nu 50 jaar later bestaat dit concept nog steeds. Inmiddels zijn er zo’n 2000 fietsen in het park en via de vele aangelegde paden die in totaal 40 kilometer lang zijn, kunnen bezoekers genieten van de mooie natuur die de Veluwe biedt. Daarmee is de fiets op leeftijd en toch ook modern, want Co2 uitstoot en milieuvriendelijkheid zijn actuele onderwerpen in de tijd waarin we nu leven. Kortom, de witte fiets leeft nog steeds en kan zeker nog weer 50 jaar mee”, aldus Broersma.
“In de nacht van 13 op 14 december is de Doezumer oudjaars ploeg (DOP) afgereisd naar de Veluwe, waar langs de A28 ter hoogte van Putten deze witte fiets stond. Nadat we ons zelf toegang hadden verschaft tot het terrein waar deze witte fiets staat, hebben we samen met Bosklopper transport uit Doezum de fiets opgeladen. En meegenomen naar Doezum”, vertelt Broersma. “Dit om aandacht te vragen voor het vernieuwde fietspad wat we hier hebben gekregen. Hier zijn we als Doezumers blij mee, echter bestaat een gedeelte van dit fietspad uit klinkers en dit brengt de nodige ongemakken met zich mee. Zo blijft er water staan op veel punten, diverse putten en klinkers zijn verzakt. Bij winterdag worden de klinkers glad en hierdoor zijn al meerdere Doezumers onderuitgegaan. Tijdens het aanleggen van dit fietspad stond er ook een lantaarnpaal midden op het pad. Kortom, de provincie Groningen kan nog wel iets leren van de medewerkers van de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Zij kunnen asfalt paden aanleggen in natuurgebieden. Dan moet een simpel asfalt fietspad hier in Doezum toch ook lukken.”
Daarna richtte Broersma zich tot de beheerder van het kunstwerk, Kees Rutten. Hij is de directeur van Leisurelands waar het kunstwerk te vinden is. “Nog nooit is er een prijs op de hoofden van de Doezumer oudjaars ploeg gezet. Echter, zullen we de fiets weer terugbezorgen op de Veluwe en kunt u de uitgeloofde 600 euro voor de gouden tip die naar de daders of de fiets leidt zelf houden.”