De audiovisuele apparatuur moet worden vervangen in de raadzaal, de trouwzaal en de representatieve hal van het gemeentehuis. Het meubilair en de publieke tribune moet in de raadzaal worden vervangen in verband met de toekomstige uitbreiding van de gemeenteraad.
Ook wordt de klimaatinstallatie in de raadzaal verbeterd en worden er akoestische voorzieningen in de representatieve hal aangebracht. De raadscommissie Economie, Bestuur en Openbare Ruimte heeft maandagavond gesproken over de aanpassingen van de raadzaal, trouwzaal en de representatieve hal in het gemeentehuis.Bij 25.001 inwoners kan de raad van negentien zetels naar eenentwintig zetels worden gebracht
Van de Koot (CDA) vindt de kosten vrij hoog, maar beseft dat alle aanpassingen min of meer aan elkaar vastzitten. “Ik hoor met enige regelmaat dat bezoekers het debat lastig kunnen verstaan. Dat komt deels, omdat het geluid niet goed te regelen is en men veel last heeft van achtergrondgeluiden. Ik denk wel dat het goed is om dit aan te pakken.”
Ten Klooster (SGP) geeft aan: “In het kader van openbaar bestuur is een goede installatie gewoon noodzakelijk. Als dat na tien jaar verbetering behoeft, lijkt het mijn fractie logisch dat hier iets aan wordt gedaan. Hoewel we wel schrikken van de hoge kosten.”
Voor Van Ooijen (ChristenUnie) voelt het een beetje gek om over ‘onze’ eigen plek te debatteren. “Het ongemak zit in de hoeveelheid geld die het gaat kosten. Toch vinden wij dat democratie best wel wat mag kosten, maar de vraag is alleen of dit grote bedrag wel noodzakelijk is. In 2030 gaan we, naar verwachting, van negentien naar eenentwintig zetels. Is het mogelijk om dit nu nog niet aan te passen, maar in een later stadium te doen.”
Hoogendijk (Gemeentebelangen) zegt: “Ik vind het van belang dat we als overheid transparant zijn en dat we zoveel mogelijk live laten zien wat hier gebeurt. Maar dan moet het wel verstaanbaar zijn. Dus wij vinden het belangrijk om dit aan te pakken. Als we dan toch gaan investeren, dan moeten we het maar goed doen ook. Het aantal inwoners zal stijgen, waardoor het zetelaantal omhoog kan. Laten we er dan maar voor zorgen dat de raadzaal voor de komende tien tot vijftien jaar in orde is.”
Luitjes (Wij Putten) vindt het goed dat er wordt voorgesorteerd op de uitbreiding van het aantal zetels. “Wij zouden graag nog een alternatief plan ernaast willen zien en dan maken we daarna een keuze uit het aantal voorstellen. Want wat minder mag ook wel. Verder vinden wij dat de indeling van de raadzaal wel erg dicht bij de huidige indeling blijft. Het gaat ons om de prominente positie van de wethouders in deze kring. Zou wat ons betreft beter zijn om alle raadsleden dichter bij de voorzitter te brengen en de wethouders niet in de kring plaats te laten nemen.”
Anja ten Bolscher (VVD) noemt ruim zeven ton voor deze hele verbouwing wel heel erg fors. “Voor zeven ton koop je een flink huis. Er is rond 2018 ook al een behoorlijke verbouwing geweest. Is er een alternatief of een eenvoudiger plan.”
Wethouder Van Nieuwenhuizen reageert: “Aan de ene kant is het vooruitlopend op, maar aan de andere kant is het ook noodzaak om dit aan te pakken. Een aantal dingen lopen echt wel ten einde, zoals de huidige audiovisuele installatie. Het is afgeschreven en functioneert niet naar behoren. Ook van het klimaat hebben echt wel een aantal mensen last in deze zaal. We hebben uitvoerig uitgezocht wat de mogelijkheden zijn voor de indeling van de raadzaal. Maar met de beperkte ruimte is het al een hele puzzel geweest om iedereen een volwaardige plek aan tafel te geven. Alternatieven zijn er niet. De commissieleden geven aan dat deze aanpassingen veel geld kosten. We hebben het totale plaatje laten doorrekenen en dit zijn realistische bedragen. Ik denk niet dat we veel lager uit kunnen komen.”
Burgemeester Lambooij geeft aan dat Putten vijf inwoners tekortkomt en dus nog geen 25.000 inwoners heeft. “We zitten er nu ook weer heel dichtbij. Je mag veronderstellen dat we in 2030 boven de 25.000 inwoners zitten en het zou zonde zijn als we over vier jaar de boel weer open moeten trekken. Nu kun je twee posities toevoegen en ook het geluid hiervoor goed regelen. Maar het college heeft hier een bizarre positie. Het is uw zaal en het is een besluit van de gemeenteraad. Ook als u een andere indeling wilt is dat aan u. De gemeenteraad kan per 1 oktober een hertelling van het aantal inwoners aanvragen en dan zouden we 25.001 inwoners moeten hebben om het zetelaantal te verhogen met twee zetels. Maar als de raad niet vraagt om een aparte telling dan gaat het aantal zetels bij de komende raadsverkiezingen niet omhoog.”
De meeste fracties geven aan dit onderwerp nogmaals met hun achterban te willen bespreken en daarom zal hierover worden doorgepraat in de raadsvergadering die donderdag 27 maart wordt gehouden.

De raadzaal wordt aangepast. Naar verwachting zal de verbouwing rond de zomer van 2026 afgerond zijn. Tekst en foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer