De Spreidingswet ook in Putten? (column)

Op een mooie dag na de vakantie zullen Puttenaren terugkomen van vakantie en ontdekken dat de gemeente Putten heeft besloten dat er een asielzoekerscentrum ofwel een AZC zonder overleg of inspraak wordt gevestigd.

Op 1 februari heeft het oude kabinet de Spreidingswet aangenomen, dit betekent impliciet dat Putten 210 asielzoekers moet gaan opvangen, naast de 149 Oekraïense ontheemden en de 50 statushouders en dat voor een periode van 5 jaar of langer

Ondanks dat het inmiddels geïnstalleerde nieuwe kabinet heeft aangekondigd dat deze wet weer ingetrokken gaat worden is de gemeente Putten meer dan voortvarend aan de slag gegaan om deze wet uit te voeren. Er werd aan de gemeenteraad gevraagd om kaders mee te geven voor de uitvoering van de wet en deze werden grif aangereikt.

Wij, als lokale VVD, hebben niet ingestemd met het voorstel. Putten kent grote huisvestingsproblemen. Onze jeugd wijkt uit naar andere gemeenten, nieuwbouw stagneert en Halvinkhuizen is nu al met 5 jaar vertraagd. Om aan de Spreidingswet te voldoen haalt de gemeente, in tegenstelling tot de oplossing van bovenstaande problematiek, alles uit de kast. De VVD is vanzelfsprekend niet tegen de Spreidingswet, maar heeft de grootste moeite met de wijze van invulling. Het lijkt er sterk op dat wordt gemeten met 2 maten ten koste van de Puttenaren.

Er zijn, in zeer korte tijd, inmiddels twee geschikte locaties gevonden waar eventueel een opvanglocatie voor 215 asielzoekers, oftewel een AZC, gehuisvest kan gaan worden. Eén van de kaders die is meegegeven door de huidige coalitiepartijen is dat als er plekken over zijn op de gekozen locatie er ook Puttense spoedzoekers en Puttense jongeren gehuisvest kunnen gaan worden.

In de zomervakantie (!) komt het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) een schouw verrichten en als we terugkomen van vakantie heeft Putten mogelijk een eigen AZC. De inwoners van Putten zullen helaas ook niet eerder worden geïnformeerd over de gekozen locatie of mogen mee participeren in het zoekproces. Inspraak of participeren in het zoekproces is dan helaas een gepasseerd station.

De Puttense VVD is van mening dat de gemeente terughoudend om moet gaan met de uitvoering van de Spreidingswet en geen onomkeerbare besluiten moet nemen waar wij later spijt van krijgen. Ik zit als VVD-raadslid in de gemeenteraad namens en voor de Puttenaren, niet om bij te dragen aan overhaaste besluiten.

Angst duurt maar even, spijt is voor altijd (citaat Daniël Lohues).

VVD Putten zal met enige regelmaat een column schrijven voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan gemeenteraadslid Anja ten Bolscher. Reageren? Stuur een email naar [email protected].
 

VVD Putten