De Hypotheker Ermelo en Putten: 4 hardnekkige hypotheekfabels

Een hypotheek afsluiten is met goede begeleiding niet ingewikkeld. Toch komt er veel op je af bij een hypotheekaanvraag en helaas bestaan er ook veel misvattingen. Tijd om een aantal hypotheekfabels te ontkrachten!

Zonder vast contract krijg je geen hypotheek

Als een geldverstrekker jou een hypotheek verstrekt wil de bank zoveel mogelijk zekerheid dat je het geleende geld ook weer terug kunt betalen. Een vaste aanstelling is daarbij fijn. Voor de komende tijd heb jij immers zekerheid van inkomsten en weet ook de geldverstrekker enigszins waar hij aan toe is.

Het is alleen een hardnekkig misverstand dat je per se een vast contract moet hebben voordat je een huis kunt kopen. Een tijdelijk contract met een intentieverklaring is voor hypotheekverstrekkers namelijk ook voldoende om jou een hypotheek te geven. Sterker nog, er is voor de berekening van je maximale hypotheek geen verschil tussen een vast contract of een tijdelijk contract met een intentieverklaring. Met die intentieverklaring geeft jouw werkgever aan dat je bij gelijkblijvend presteren zeer waarschijnlijk een vaste aanstelling zult gaan krijgen. De werkgever is overigens niet verplicht om dit ook daadwerkelijk te doen.

De beste hypotheek is die met de laagste rente
Bij De Hypotheker vergelijken we altijd meer dan 40 verschillende hypotheekaanbieders voor onze klanten. Op die manier kunnen we in iedere situatie altijd de beste hypotheek samenstellen. Nu denk je misschien: je hoeft toch alleen naar de laagste hypotheekrente te kijken? Nee, zo makkelijk is het zeker niet.

Toegegeven, het rentetarief is altijd een belangrijke factor om mee te nemen in de keuze. Een lagere rente scheelt uiteindelijk iedere maand in de maandlasten en dat is toch fijn. Toch is de hypotheekrente niet het enige waar we naar kijken. Iedere aanvraag voor een hypotheek is uniek en iedere unieke situatie vraagt om een andere blik. Dit kan alleen de rente zijn, maar soms zijn ook andere voorwaarden belangrijk om mee te nemen in de keuze voor een aanbieder.

Wil je bijvoorbeeld ieder jaar flink gaan aflossen of verwacht je op korte termijn een grote aflossing te gaan doen? Dan kan het slim zijn om naar de voorwaarden voor versnelde aflossing te kijken. Deze kunnen namelijk flink verschillen tussen hypotheekverstrekkers. Ook de verhuisregeling is lang niet bij iedere geldverstrekker hetzelfde. Laat je daarom goed informeren door je hypotheekadviseur en geef daarbij aan wat jouw wensen zijn.

Een hypotheek krijgen is onmogelijk als startende ondernemer
Als ondernemer is het aanvragen van een hypotheek meestal net iets complexer dan als je in loondienst bent. Met een wisselend inkomen is het voor de hypotheekverstrekker lastiger om in te schatten welke lasten jij iedere maand kunt dragen. Om een goede inschatting te kunnen maken moet je meestal jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar inleveren.

Maar wat nou als je nog niet zo lang onderneemt? Is het dan automatisch onmogelijk om een hypotheek aan te vragen. Nee, zeker niet! Bij veel, zo niet de meeste, geldverstrekkers kun je al na 1 jaar ondernemerschap terecht voor een hypotheek. In plaats van je jaarcijfers over de afgelopen 3 boekjaren, stelt de aanbieder een toetsinkomen op uit de laatste 3 kalenderjaren. Dit kan een combinatie zijn van inkomen uit loondienst en zelfstandigheid.

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten kan niet meer
Vandaag de dag hoor je eigenlijk alleen nog maar de termen ‘lineair’ en ‘annuïteiten’ als mensen het over hypotheekvormen hebben. Je zou bijna denken dat we helemaal afscheid hebben genomen van de aflossingsvrije hypotheek. Maar schijn bedriegt. Ook in 2024 is het nog gewoon mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Al zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden.

Eerst nog een korte uitleg. Bij een lineaire of annuïteitenhypotheek los je iedere maand een deel van de hypotheekschuld af en daarbovenop betaal je hypotheekrente. Zoals de naam al doet vermoeden los je bij een aflossingsvrije hypotheek niets af, maar betaal je alleen het rentebedrag. Je maandlasten zijn daarom vaak lager.

Na de financiële crisis is de aflossingsvrije hypotheek een beetje uit de gratie geraakt. De overheid wilde dat huiseigenaren meer zouden gaan aflossen, zodat bij een volgende crisis minder huizen ‘onder water’ zouden staan. Voortaan moest de keuze bestaan uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Of bij uitzondering een aflossingsvrije hypotheek.

Om die laatste keuze minder aantrekkelijk te maken, mag je sinds 2013 geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek bij een aflossingsvrije hypotheek. Daarnaast is de rente bij veel aanbieders iets hoger dan bij de andere hypotheekvormen. Tot slot: ook bij een aflossingsvrije hypotheek wil de bank op termijn wel dat je de schuld aflost. Dit moet aan het einde van de looptijd.

Heb jij hypotheekvragen? Maak een afspraak!
Misschien loop je zelf ook nog wel met hypotheekvragen rond waar je graag een antwoord op hebt. Jouw Hypotheker staat altijd voor je klaar met een antwoord. Of om onduidelijkheden ook naar het land der fabelen te verwijzen. Wat je vraag ook is: maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek op een vestiging bij jou in de buurt en vraag alles wat je wilt weten!

Vestiting Harderwijk
Vestiting Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo
Vestiging Nunspeet

De Hypotheker Ermelo en Putten

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info