De Klussendienst van Putten voor Elkaar bestaat op 1 september 2024 twintig jaar en dat is een goede reden om samen met Henk Wassink, Gert Jansen, Toon Evers en Kees Schouten (niet aanwezig) terug te blikken op de afgelopen twintig jaar.
Henk Wassink is vanaf het begin betrokken bij de Klussendienst. “Mijn schoondochter werkte bij de Stichting Welzijn Ouderen Putten en ik was net met pensioen. Zij vroeg mij of het opzetten van een Klussendienst iets voor mij zou zijn. Dat vond ik wel leuk en zo zijn we begonnen. Soms hebben mensen gewoon geen netwerk, geen kinderen en een smalle beurs. Die helpen we dan graag even op weg. Een klus kost 5 euro per keer plus de materiaalkosten.” Ook de sleutelkluisjes die kunnen worden aangevraagd bij Putten voor Elkaar verzorgen de heren van de Klussendienst.Deze mannen zetten zich al jaren in om mensen met een kleine beurs te helpen met klussen in hun huis
De Klussendienst valt nu onder Putten voor Elkaar en wekelijks komen Henk, Gert, Toon en Kees naar Stroud om te kijken welke aanvragen er zijn binnen gekomen en dan worden de klussen verdeeld. Gert en Henk gaan elke donderdagochtend samen op pad en doen de bouwkundige klussen. Toon doet alles wat met elektra te maken heeft en plant zelf zijn klussen in. “Omdat Kees gaat stoppen zoeken we nu nog iemand die de klussen voor telefonie en computers op zich kan nemen”, aldus Henk. “In de afgelopen jaren hebben we 1800 klusjes gedaan. Je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het gedaan. We hangen schilderijtjes en klokken op, maar ook een rails voor een gordijn of beugels in de wc.” Ook voor het inkorten van rolgordijnen of lamellen draaien de heren hun hand niet om. Gert vult aan: “We maken ook wel eens een opritje voor een rolstoel. Hoewel dat wel iets meer kost dan 5 euro.” Henk is ook redelijk bedreven geworden in het korter maken van rolgordijnen. Zijn vrouw knipt de gordijnen op maat en Henk kort de buisjes in. “Ook dat doen we niet voor 5 euro, hoor”, geeft Henk aan.
Toon houdt zich voornamelijk bezig met het ophangen van lampen, stopcontacten en lampjes indraaien. “Het is mooi om te doen. We komen bij de mensen thuis en hebben contact met hen. Vaak zijn mensen, als we een klus hebben geklaard, heel erg dankbaar dat we ze hebben kunnen helpen. Soms kijken we dan nog even of we nog meer kunnen doen of horen we nog even de verhalen aan. Het is fijn om op deze manier iets voor mensen te kunnen betekenen.”
Op de vraag wat de heren van de Klussendienst allemaal hebben meegemaakt in de afgelopen twintig jaar geeft Toon aan dat hij een keer op pad werd gestuurd met het verzoek om naar een koelkast die kapot was te kijken. “De vrouw had een torenhoge energierekening en de koelkast werkte niet naar behoren. Toen ik daar aankwam bleek de deur van de koelkast niet meer dicht te kunnen, omdat de hele binnenkant bevroren was. Zoiets had ik nog nooit gezien. Ik heb de koelkast voor haar ontdooid en ben na drie dagen nog even gaan kijken. Ze was zo blij dat haar koelkast weer werkte en vloog me bijna om mijn nek van blijdschap. Verder was dat huis keurig op orde, hoor. Ze wist alleen niet hoe de koelkast werkte en er kwam bijna nooit iemand bij haar langs.”
Gert vertelt: “We zien wat er achter de voordeur gebeurt. Soms zijn mensen na een verhuizing niet in staat om alles uit te pakken en stuiten we op een huis vol met verhuisdozen. Waar je amper doorheen kan lopen. Ook maken we wel eens mee dat mensen de hele dag alleen maar op bed liggen. Dat geven we dan wel even door aan Putten voor Elkaar.”
“We worden ook wel eens gevraagd voor klusjes die wij niet kunnen of hoeven te doen”, legt Toon uit. Gert lacht en komt met een anekdote. “We waren een keer bij een hele grote bungalow om vloerbedekking te verwijderen. Die mensen hadden nieuwe vloerbedekking gekocht en wilden dat we voor vijf euro de oude vloerbedekking eruit zouden halen. Ik had het toegezegd, dus we hebben het wel gedaan. Deze mensen wilden ook nog dat we de vloerbedekking af zouden voeren, maar dat hebben we niet gedaan.”
Toon was laatst nog bij een buitenlandse vrouw om een lampje op te hangen. “Die vrouw wees daarna naar haar tuintje dat vol met onkruid stond. Ik gaf toen aan dat haar zoons die op de bank zaten dit best even voor haar konden doen.” Toon benadrukt dat dit incidenten zijn. “Het is voornamelijk heel dankbaar werk. Het gros van de mensen waar we komen zijn dankbaar en wij doen het op onze beurt ook weer graag. Er zijn ook wel mensen waar we regelmatig worden teruggevraagd. Dat zijn vaak mensen die zelf niets meer kunnen.” Ook Gert en Henk vinden hun werk voor de Klussendienst heel leuk om te doen.
Onder het genot van koffie met wat lekkers staan de heren van de Klussendienst vandaag even stil bij ‘hun’ 20-jarig jubileum. Waarschijnlijk komen dan de verhalen uit het verleden nog verder los.