De Graaf (CU): 'We moeten samen de verantwoordelijkheid voor onze jeugd voelen'

​De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Saskia de Graaf-Bakker, raadslid van de ChristenUnie. Zij wilde naar een plek waar kinderen centraal staan en al snel dacht ze aan het schoolplein van School Diermen.

Want De Graaf wil het graag hebben over de toekomst van de kinderen en de jongeren in Putten

De Graaf haalt het boek ‘Generatie Angststoornis’ van Jonathan Haidt aan. “Ik vind dat een nare titel waarin jongeren en kinderen worden weggezet als probleemgeneratie. Mijns inziens is deze generatie het slachtoffer van onze opvoeding. In mijn jeugd had ik altijd wel iets groots waar ik me voor kon inzetten. De jongeren van nu horen veel over een slecht klimaat, dat de aarde eraan gaat, dat er geen woonruimte voor hen zal zijn en dat de wereld in brand staat. Zij kunnen niet groot dromen en voelen geen toekomstperspectief. Maar kinderen en jongeren zijn de toekomst van ons dorp. Daarom vind ik het belangrijk om opvoeders met elkaar te verbinden.”

“It takes a village to raise a child is een toepasselijke uitdrukking uit Afrika en betekent dat er een hele gemeenschap nodig is om een kind alles te geven wat het nodig heeft”, gaat De Graaf hier verder op in. “We zijn allemaal verantwoordelijk voor deze generatie. Daar mogen we niet op bezuinigen. Onze kinderen en jongeren zijn het waard.”

Voor De Graaf was dat ook de grote drive om de politiek in te gaan. “De lokale overheid kan ervoor zorgen dat we plekken creëren waar kinderen, ouders, grootouders, leerkrachten en gastouders zich fijn voelen. Waar iedereen bij elkaar kan komen. Daar kunnen we dan goede ouderavonden houden, maar ook samen brainstormen over de toekomst van onze jeugd. Laten we als opvoeders om de kinderen heen gaan staan en meer samenwerken”, aldus De Graaf. “In Putten hebben we nog sociale cohesie en gaat er ook nog heel veel goed. Dat moeten we koesteren en stimuleren. Opvoeden is toch een beetje ploeteren in de modder, dan is het fijner om samen aan te modderen.”

"Daarom heb ik vorig jaar, namens de ChristenUnie, ook de motie ‘Een sterke pedagogische basis’ ingediend.” In de motie wordt het college opgeroepen om bij het buurtgericht werken expliciet aandacht te hebben voor het functioneren van de pedagogische basis in de buurten en in kaart te brengen van wie de opvoeders steun ervaren in hun directe omgeving. En om daarna naar aanleiding van deze inventarisatie concreet in te zetten op de pedagogische basis bij de uitwerking van de projecten OKO (Opgroeien in een Kansrijke Omgeving) en Kansrijke Start", legt De Graaf uit. "Het doel van deze projecten is om een duurzame verandering te creëren naar een gezonde(re) leefstijl en omgeving voor jongeren. Door de inzet van OKO in een meerjarige aanpak is het doel om een positieve trendbreuk in het middelgebruik en welbevinden onder jongeren te realiseren in Putten. De motie werd aanvaard met algemene stemmen."

“Met deze motie beoogden we dat we de basis van alle mensen die om onze kinderen en jongeren heen staan kunnen versterken. We moeten samen als gemeenschap de verantwoordelijkheid voor onze jeugd voelen. Daar zijn we al mee bezig, maar wat mij betreft kan dat nog wel wat meer. Wij moeten meer ruimte maken voor de jongeren van nu en daar hebben we iedereen bij nodig. Daar wil mijn fractie zich graag voor inzetten.”

ChristenUnie Putten