​De Bruin (VVD) blik terug op het afgelopen politieke jaar

Albert de Bruin, fractievoorzitter van de VVD, blikt terug op het afgelopen politieke jaar. “Er gebeurt helemaal niets, we zijn dus eigenlijk rustig en bedachtzaam ingewerkt. Er wordt geen enkel risico genomen. Dit bedoel ik cynisch”, aldus De Bruin.

De huidige coalitie past alleen maar op de zaak en dat moet ik ze nageven. Dat doen ze goed

“Maar het is allemaal klein bier. Op twee dingen na. En dat zijn Halvinkhuizen en het inrommelen van een asielzoekerscentrum (azc).”

Azc in Putten
“Op woensdag 16 juli kan het college hier al een besluit over nemen. De gemeente noemt het een tijdelijke opvang voor meer dan tweehonderd vluchtelingen, maar het is niets meer of minder dan een azc. Als VVD zeggen we… nee, tegen een azc. Onder het mom van ’wij weten wat goed voor Putten is’, hebben twaalf raadsleden (allen van Gemeentebelangen, ChristenUnie, CDA en SGP) hoofdelijk gestemd voor de opvang van een paar honderd asielzoekers in Putten. Men heeft geen idee wat er in de samenleving gebeurt als dit doorgaat”, aldus De Bruin. “Als je geen woningen voor je eigen inwoners kan regelen, kun je toch geen honderden asielzoekers huisvesten.”

De Bruin vervolgt: “Democratie is onder andere dat de meeste stemmen gelden, maar dan moeten we daarna wel verantwoordelijkheid nemen voor dat besluit. Dat mis ik. Als er hier ernstige dingen gebeuren door de komst van een azc, dan moeten die twaalf raadsleden daar wel de verantwoordelijkheid voor nemen en niet wegkijken. Hier denken we dat we ’s avonds gezellig met vrijwilligers naar het azc gaan om een vuurtje te stoken voor het roosteren van marshmallows en samen liederen te zingen. Dat is echt te romantisch.”

”We staan in de houding als Den Haag iets van ons vraagt, maar als we iets voor onze eigen bevolking kunnen doen kijken we weg. We bouwen niet voor de randstad, we bouwen niet voor eigen inwoners, maar we bouwen wel voor mensen uit Somalië of Eritrea. Ik ben niet gekozen als gemeenteraadslid voor Putten om de problemen van de randstad op te lossen. Ik ben gekozen om op te komen voor de belangen van de inwoners van Putten. En daarom zeggen wij nee tegen een azc”, zegt De Bruin.

Morgen tijdens de collegevergadering neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over een mogelijke locatie in Putten voor de tijdelijke opvang van 175 tot 210 mensen. Afhankelijk van de uitkomsten van de collegevergadering hebben de fracties van de VVD en Wij Putten al aangegeven om het zomerreces te onderbreken voor een extra raadsvergadering.

Halvinkhuizen
De Bruin wijdt verder uit over Halvinkhuizen. “De bouw van deze woonwijk had al lang van start kunnen gaan als het gemeentebestuur met één agrarische onderneming om tafel was gaan zitten en gewoon een knoop had doorgehakt. Ik heb er nog geen man met een schep gezien die met de bouw begint. Steek je nek uit en ga je werk doen. Dan ben je echt een probleem voor ruim dertienhonderd gezinnen aan het oplossen. Maar nee, in Putten houden we van pappen en nathouden. Er wordt veel rekening gehouden met de eigen politieke achterban en we luisteren niet te veel naar de burgers. We doen niets wat we de afgelopen veertig jaar ook niet hebben gedaan. Ze willen Putten klein houden en zeker geen verdunning. Onze kinderen kunnen hier niet naar school, niet uitgaan en ook niet wonen. Zeg eerlijk hoe het zit. Het enige daadkrachtige wat er is gebeurd in Halvinkhuizen is de naamswijziging. We gingen van Putten Zuid naar Halvinkhuizen.”

Bedrijventerrein A28
VVD Putten pleit al langere tijd voor de aanleg van een bedrijventerrein langs de A28. “Ik heb nu begrepen dat Ermelo al bezig is met het ontwikkelen van een bedrijventerrein aan de A28 ten zuiden van Ermelo en het noorden van Putten. Ze hebben al heel veel bedrijven met succes het dorp uitgejaagd en er zullen er nog meer volgen. In ons verkiezingsprogramma in 2022 stond al een visie voor ons mooie dorp met een bedrijventerrein aan de A28. Dit blijft dus recht overeind staan", zegt De Bruin.

Aartsconservatief
De Bruin noemt Putten aardsconservatief. Hij geeft aan: “Als je alles wilt houden zoals het altijd was dan moet je vooral op orthodoxe partijen blijven stemmen. Als je iets wil veranderen dan is het toch echt verstandig om anders te kiezen. Mijn waarneming, de afgelopen twee jaar, is dat er veel rekening wordt gehouden met hun eigen achterban. We willen hier helemaal niet naar voren.”

De Bruin vervolgt: “Het controleren van het college is onze taak. En daarvoor moeten we de dingen wel kunnen benoemen die niet goed zijn gegaan. We kunnen wel leuk debatteren, maar we moeten verantwoordelijkheid durven nemen voor de besluiten die er zijn genomen. We weten het en we kijken de andere kant op, omdat we het ongemakkelijk vinden. Denk gewoon maar even aan het nog steeds niet bouwen van de sporthal, de onverantwoordelijke oversteek bij de Hoofdlaan, het uitgebluste centrum, geen flexwoningen en dergelijke. We moeten het met al onze 25000 inwoners samen zien te rooien, maar we hebben hier helemaal niet de neiging om naar onze eigen inwoners te luisteren. Ik noem dat aartsconservatief en helemaal niet in het belang van de gewone Puttenaar. We staan helaas nog twee jaar stil in ons dorp, dan zijn er gelukkig weer verkiezingen!”

VVD Putten