Camperplekken verdwijnen uit het centrum

​Henk Koornneef van Gemeentebelangen diende gisteren tijdens de raadsvergadering de motie ’Campers naar de vitale vakantieparken’ in, waarin hij het college verzocht om de huidige camperplekken op het parkeerterrein achter het gemeentehuis weg te halen.

Na een korte discussie werd er een meerderheid voor de motie gevonden waardoor de camperplekken uit het centrum zullen verdwijnen

“De camperplaatsen achter het gemeentehuis zijn ons al langer een doorn in het oog. Wij vinden het een vreemde plek om te kamperen. Er zijn in Putten voldoende campings waar men kan overnachten. Dus onze stelling is om de camperplekken uit het centrum weg te halen”, aldus Koornneef. “We hebben deze motie, jaren geleden samen met het CDA en de VVD, al een keer ingediend. Tijdens de bespreking van de opiniërende notitie ‘voorkeursscenario gebiedsvisie Brinkstraat’ kwam naar voren dat er extra parkeerplaatsen nodig zijn bij een herontwikkeling van dit gebied. Tevens staan er zeer regelmatig te veel campers achter het gemeentehuis, waardoor een aantal omwonenden overlast ervaren.”

De Bruin van de VVD geeft aan dat hij nu pas hoort dat zijn partij kennelijk ook in 2014 tegen deze camperplekken heeft gestemd. “Wij kunnen deze motie dan ook volledig steunen.”

Elsenaar (CDA): “Mijn partij is nooit een voorstander geweest van camperplaatsen in het centrum. Vorige coalities hebben dit voorgesteld en nooit meer losgelaten. Maar wat ons betreft horen camperaars te overnachten op een camping en niet in het centrum.”

SGP’er Van den Brink vindt het indienen van deze motie een rare timing. “We hebben anderhalf jaar geleden besloten om het gebied aan de Brinkstraat integraal te bekijken. Nu wordt er een stukje uit de grote puzzel gehaald. Dat vind ik vreemd. Toch was onze eerste reactie dat we die ruimte wel beter kunnen gebruiken dan voor kampeerplaatsen. Dus qua inhoud is de motie prima. Maar hoe zijn deze plekken daar gekomen. Omdat we een gastvrije gemeente wilden zijn en een goede plek voor toeristen wilden hebben. Tevens zouden onze ondernemers in het centrum dan een graantje mee kunnen pikken van deze kampeerders. Zo zijn die plekken daar ontstaan. Waarom komt die motie op dit moment. Het is onderdeel van een gebiedsvisie en waarom zou ik daar dan nu een besluit over nemen.”

Van Hemel van de ChristenUnie geeft aan: “Onze fractie heeft destijds voor gestemd. Wij willen een gastvrije gemeente zijn en het zorgt voor toerisme in het centrum. Daarom zijn wij nu ook niet voor deze motie. Wel willen wij graag dat er aandacht wordt besteed aan de overlast.”

Van den Hoek (Wij Putten): “Deze plekken komen uit de koker van Wij Putten. De insteek is altijd geweest dat ze geëxploiteerd zouden worden door een Puttense ondernemer. We hebben hier alleen nooit een exploitant voor kunnen vinden. Ik heb inderdaad het beeld geschetst dat er regelmatig veel te veel campers staan en dat er niet wordt gehandhaafd. Laten we eerst de gebiedsvisie even afwachten. Dus deze motie komt wat ons betreft te vroeg en steunen het dan ook niet.”

Wethouder ’t Jong geeft aan: “Er komen inderdaad regelmatig klachten over overlast bij ons binnen. En er staan ook regelmatig meer campers dan is toegestaan. We proberen wel te handhaven, maar dat is best ingewikkeld. Iedereen mag parkeren en rusten op een parkeerplaats, maar niet overnachten. Maar als mensen aangeven dat ze aan het rusten zijn en niet aan het overnachten kunnen we niet zoveel doen. Voor zover mij bekend heeft zich inderdaad nooit een ondernemer gemeld voor de exploitatie van de camperplekken. De gebiedsvisie voor de Brinkstraat is nog in ontwikkeling en er is nog niets over de camperplekken bekend.”

Koornneef ziet geen verband tussen de gebiedsvisie en de camperplekken. “Dit is meer een verkeersbesluit. Het is er nu al druk en mensen kunnen steeds moeilijker parkeren.”

Van den Brink is wel gevoelig voor de punten van handhaving. “Ik heb er net even gekeken en er stonden er vier. Ik begrijp wel dat het qua handhaving moeilijk is, dat weegt voor ons wel mee. Als u ‘op zo kort mogelijke termijn’ uit de motie weg zou halen zou dat ons wel helpen. Koorneef: “Als dat helpt willen we dat wel schrappen.”

Wij Putten en de ChristenUnie bleven bij hun standpunt door tegen de motie te stemmen. Maar dankzij de stemmen van Gemeentebelangen, de VVD, het CDA en de SGP werd de motie aanvaard en zullen deze kampeerplekken uit het centrum verdwijnen.