Door Joyce Kruizenga-Elskamp - “Kun jij je boer Kees nog herinneren?” Zo begint Cindy Dekker van landwinkel De Vrolijke Geit in het buitengebied van Putten het gesprek.
“De Brabantse boer Kees moest eind oktober 100.000 kilo sperziebonen, waar niks mis mee was, gewoon weggooien. Dat was alleen, omdat de supermarkt ze opeens niet meer wilde afnemen.”Mensen achter het nieuws… Boer Kees moest zijn eigen boontjes maar doppen
Omroep Brabant schreef er een uitgebreid artikel over. Boer Kees zei daarin dat het altijd goed gaat met deze inkoper, die de complete bonenoogst altijd van hem afneemt. Maar dat de supermarkten dit jaar massaal goedkope Marokkaanse sperzieboontjes hebben ingekocht. En daarom moest boer Kees opeens zijn eigen boontjes doppen! Door de publiciteit kwam er een soort landelijke verontwaardiging op gang en besloten een heleboel partijen boer Kees te gaan helpen. En dus ook ‘onze’ landwinkel De Vrolijke Geit uit Huinen.
“Mijn man Klaas-Jan zei gelijk: “Die gaan wij ook helpen. Dat is precies wat voor ons!” Nog diezelfde avond is hij een lading van 1200 kilo sperziebonen bij Soetendaal in Nijbroek gaan halen en hebben wij het op Facebook gezet. Wij kochten het in voor 1 euro per kilo en verkochten het ook weer door voor 1 euro. Nou, dat hebben wij geweten!”
De reserveringen voor de sperziebonen stroomden binnen en de klanten liepen af en aan. “Sommigen doken er echt bovenop!” Al snel moesten ze weer een nieuwe lading gaan halen (in totaal tot drie keer toe!), omdat ze niemand wilden teleurstellen. Hulp kwam gelukkig van alle kanten. “Moeders van het schoolplein en buurtbewoners kwamen ons spontaan helpen. Dat doen ze in buurtschap Huinen gewoon. Die saamhorigheid hier is zo fijn! Misschien moeten we binnenkort maar even iets gezelligs afspreken met elkaar. Om te bedanken voor alle hulp.”
Deze actie trok ook klanten van ver buiten Putten. En dat verliep niet altijd even soepel. “Sommige klanten hadden twintig kilo besteld, maar gingen met wel honderd kilo naar huis. Daardoor moesten wij soms andere klanten teleurstellen. Ik werd hierom, op een gegeven moment, zelfs uitgescholden en was toen echt even in tranen. Zoiets zijn wij hier in Putten gewoon helemaal niet gewend!”
Maar gelukkig waren de meeste klanten erg vriendelijk en blij, dat ze via deze landwinkel mee konden helpen aan het tegengaan van voedselverspilling. In totaal verkochten ze toch maar mooi 4.000 kilo! En dat alles alleen, omdat supermarkten opeens goedkope buitenlandse boontjes wilden hebben...