Alzheimer Nederland wil bekendheid Alzheimer Trefpunt vergroten

​Grote kans dat lezers van Puttense Zaken vanaf volgende week via de radio, televisie en andere kanalen spotjes te horen en zien krijgen van Alzheimer Nederland.

Er komt een grote landelijke campagne om aandacht te vragen voor Alzheimer Cafés en Trefpunten

“Ook in Putten hebben we een Alzheimer Trefpunt waar we één keer per maand samenkomen om informatie te delen aan mensen met een haperend brein. Maar ook mantelzorgers, professionals en andere belangstellenden zijn van harte welkom om deze avonden te bezoeken”, vertelt Miranda Krol, coördinator werkgroep Alzheimer Trefpunt Putten. “Deze avonden staat ontmoeting centraal. Er wordt informatie gedeeld, bezoekers kunnen vragen stellen, maar er is ook ruimte om informatie met elkaar uit te wisselen.”

Er zijn ruim 260 Alzheimer Cafés en Trefpunten verspreid door het hele land en Alzheimer Nederland wil met de landelijke campagne de bekendheid vergroten, maar ook het aantal bezoekers omhoog brengen.

“We streven naar een dementievriendelijke samenleving en daarom is het goed om veel mensen te bereiken. Ons doel is om makkelijker met de toenemende groep van mensen met een haperend brein om te gaan. Hiervoor bieden we ook trainingen aan”, vertelt Miranda.

Het Alzheimer Trefpunt in Putten wordt gehouden in De Aker. “We hebben daar een ruime zaal tot onze beschikking en aanwezigen kunnen lekker rondlopen om zo meerdere mensen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Vooral de herkenning bij elkaar is waardevol”, aldus Alie van den Brink, voorzitter Alzheimer Nederland afdeling Noordwest-Veluwe.

Het aantal mensen dat het Alzheimer Trefpunt bezoekt is wisselend. “Het maximum is zestig, maar we hebben ook eens een avond gehad met zestien bezoekers. Toch was dat ook een zeer bijzondere avond, omdat er dan weer hele andere gesprekken plaats kunnen vinden”, aldus Alie. “We merken dat het aantal bezoekers een beetje afhankelijk is van het thema”, vult Miranda aan. “Als we een informatieve avond hebben met een goede gastspreker dan merken we dat er meer bezoekers op af komen.”

Hoe ziet de avond eruit?
De avonden hebben een vaste opbouw. “Bezoekers zijn welkom tussen 19.00 uur tot 19.30. Zo is er ruimschoots de tijd om te acclimatiseren. De avond begint om 19.30 uur en dan houden we vast aan ons van tevoren aangekondigde thema, vaak is er dan een spreker. Er is een pauze van 20.00 uur tot 20.30 uur en daarna is er volop ruimte om vragen te stellen. Om 21.00 uur ronden we de avond af en is er gelegenheid om nog na te praten. Er zijn avonden die duren tot 22.15 uur”, lacht Alie. “Ook is er tijdens het Alzheimer Trefpunt een leestafel. Bezoekers kunnen hier allerlei informatieve folders en brochures vinden. Er zijn ook boeken die geleend kunnen worden. Dit zijn vaak ervaringsverhalen maar ook informatieve boeken. De boeken worden regelmatig aangevuld.”
 
Giften en subsidies
Het Alzheimer Trefpunt is afhankelijk van subsidies en giften. “De financiën regelen we als werkgroep zelf. Zo hebben we onlangs een deel van de opbrengst van de Haringparty Putten gehad, maar ook Kringloopwinkel Overnodig heeft ons wel eens een gift gegeven. Van de gemeente Putten krijgen we subsidie. Het bezoeken van het Alzheimer Trefpunt is gratis, omdat we het laagdrempelig willen houden. Mensen met dementie willen zoveel mogelijk een normaal leven blijven leiden. Daarom pleiten we voor een betere training en voorlichting van bedrijven en winkels. Het taboe moet eraf”, aldus Krol en Van den Brink.

Alzheimer Trefpunt Putten
Het Alzheimer Trefpunt in Putten wordt iedere tweede dinsdag van de maand gehouden in De Aker aan het Fontanusplein 2. De eerstvolgende keer dat het Alzheimer Trefpunt plaatsvindt is op dinsdag 10 september. Het thema is de rol van de huisarts. Praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk Kraak Reina Schimmel is dan de gastspreker. Vooraf aanmelden is niet nodig.