​“Als je niet oppast komt er zo een nieuwe koningin”

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Aart Petersen van A. Petersen Kwekerij en Tuincentrum aan de Stenenkamerseweg is als tiener ooit begonnen in een weiland met een handkar vol violen.

Tijd voor vrije tijd… “Als je niet oppast komt er zo een nieuwe koningin”

Aart: “En een plankje over de sloot om er te komen! Na de agrarische school liep ik stage bij kwekerij Petersen in Voorthuizen. Nee, geen familie hoor. Na mijn dienstplicht was dat bedrijf helaas weg en ging ik drie dagen per week aan de slag als ‘medewerker groen’. En daarnaast dus die violen en later perkplantjes. Maar ja, dat werd steeds drukker, dus ik had een steeds grotere kar nodig.” En nu heeft de kwekerij tien man personeel en een grote winkel met perken vol met planten, bomen en heesters.

Maar dat was wel hard werken. Gelukkig hielpen zijn ouders mee, want het werd nog drukker toen er vier kinderen kwamen. Dan hielp zijn vrouw soms klanten met een kind op de arm of in de kinderwagen. En stond het eten net op het vuur en kwamen er klanten. Dan werd het gas weer uitgezet. “De kinderen hadden hier een mooie tijd. Soms zetten ze stiekem een extra plantje bij iemands aankopen en hadden ze de grootste lol. Alle kinderen werken inmiddels in de kwekerij, de jongste zit ook nog op school.”

Aart houdt van de natuur. In zijn vrije tijd gaat hij vissen, fietsen of luisteren naar het burlen van de herten. Onlangs spotte hij wel dertig ooievaars achter in het weiland en twee op zijn lantaarnpalen. “Prachtig toch? Reizen is niks voor ons. Na een paar dagen willen wij alweer naar huis. Je hebt hier toch alles? Bossen, water, natuur!”

Aart maakt graag veel tijd vrij voor zijn bijenvolken, waarvan de korven achter in de tuin van de kwekerij staan. Hij kan er enthousiast over vertellen. “Ik begon met 1 kast en nu heb ik er vier. Wist je dat een bij maar zes weken leeft? Voor een goede kast heb je ongeveer 30.000 bijen nodig en dan komt er ongeveer tien kilo honing uit. Elke bij weet precies in welke kast hij hoort. Eén keer per week controleer ik per kast de tien ramen op uitstulpingen, de aanwijzing voor een nieuwe koningin. Want als je niet oppast, komt er een nieuwe koningin uit, die gelijk met de zwerm vertrekt naar een andere plek!”
 
Aart kan uren vertellen over zijn bijenvolken. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp