Samen met de andere gemeenten uit de regio dringt Putten erop aan dat lachgas én de werkzame bestanddelen van designerdrugs snel op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet worden geplaatst.
Daarom stuurden zeventwintig burgemeester, waaronder ook burgemeester Lambooij, onlangs een brief aan de commissie van Justitie en Veiligheid.
De brief werd namens de burgemeesters aan de Tweede Kamerleden aangeboden door de burgemeesters van Oldebroek en Elburg. De gemeenten willen het gebruik een halt toeroepen en de overlast die het met zich meebrengt inperken.
In de brief stond onder andere te lezen: “Op 27 mei werd bekend gemaakt dat staatssecretaris Blokhuis 3-MMC op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet gaat plaatsen. Hierdoor wordt het middel illegaal en dus ook minder gemakkelijk te verkrijgen. Dit besluit nam de staatssecretaris van Volksgezondheid samen met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Voor ons als burgemeesters een positieve ontwikkeling die zeer welkom is. Tegelijkertijd willen we blijven pleiten voor een verbod op alle werkzame bestanddelen van designerdrugs en lachgas.”
“Het verbod op 3-MMC is hierbij een eerste stap. Zo lang de werkzame bestanddelen van designerdrugs niet verboden zijn, is het een kwestie van tijd tot er een variant op 3-MMC op de markt komt. Met alleen een verbod op 3-MMC kunnen en willen we daarom geen genoegen nemen. De laatste jaren zijn designerdrugs zoals 3-MMC en lachgas een groot probleem in onze regio. Om hiertegen adequaat te kunnen optreden is een verbod op de, zeer schadelijke, werkzame bestanddelen nodig. Binnen onze gemeenten worden wij dagelijks geconfronteerd met de desastreuse gevolgen van deze zeer verslavende drugs”, aldus de burgemeesters. “Door het gebruik van dit middel zijn er in onze gemeenten heel veel mensen in grote problemen gekomen, met evenzo grote maatschappelijke gevolgen. Er zijn zelfs meerdere casussen bekend waar jongeren zichzelf van het leven hebben beroofd, waarbij deze drugs een grote rol speelden. Wij zetten in op bestuurlijke handhaving door het gebruik en de handel te verbieden in onze APV’s en we doen wat we kunnen. Echter onze mogelijkheden om op te treden blijven beperkt als de werkzame bestanddelen niet op de lijst met verboden middelen van de Opiumwet staan. Eerder noemde de minister als argument voor dit uitstel dat de kosten van de handhaving niet gedekt kunnen worden vanuit de begroting van Justitie en Veiligheid. Als burgemeesters ondersteunen wij deze argumentatie niet, omdat wij binnen onze gemeenten zelf de prioriteiten voor handhaving vaststellen. We roepen u, als leden van de commissie Justitie en Veiligheid, dan ook op om de minister en de staatssecretaris te verzoeken de behandeling van deze wetswijziging niet uit te stellen, maar in de Tweede Kamer te behandelen zodat zowel de werkzame bestanddelen van designerdrugs als ook lachgas op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet geplaatst kunnen worden.”