Fractievoorzitter Herman Luitjes: 'Wij Putten is een lokale partij die het anders doet. We zitten niet te wachten in het gemeentehuis, maar zijn in buurten en wijken te vinden'
Wij Putten is een lokale partij die het anders doet. We gaan niet zitten wachten in het gemeentehuis, maar zijn in buurten en wijken te vinden, bij verenigingen en instellingen. Samen op zoek naar praktische oplossingen. Dat nemen we mee terug naar het gemeentehuis. Zo kom je als lokale samenleving een stap verder. Daarom staat Wij Putten voor: meer wij en minder ik.
Besturen
Vastgeroest. Dat was mijn indruk van de Puttense politiek en daarom hebben we in 2009 Wij Putten opgericht. Vanaf 2010 zit ik voor Wij Putten in de gemeenteraad. We zetten ons daar in voor het leefbaar en levendig houden van Putten. We proberen de voorzieningen in Putten op peil te houden. Denk aan maatschappelijke verenigingen, sportverenigingen, et cetera. Maar ook de openbare ruimte moet schoon, heel en veilig blijven. En natuurlijk willen we het dorp welvarend en toekomstbestendig maken. Maar boven alles moet Putten een dorp zijn waar iedere Puttenaar naar zijn zin kan wonen. Daarvoor moeten we de komende jaren veel woningen bouwen. Want met elkaar bouwen wij Putten, met elkaar besturen wij Putten en met elkaar zijn wij Putten!
Actief zijn
Zoals ik al opmerkte, is Wij Putten veel bij jou in de buurt te vinden. We bellen aan en vragen wat er leeft in de wijk en de buurt. Zo horen we veel over het onderhoud van de straten en wegen en van het openbaar groen. Over de straatverlichting en de verkeersveiligheid. Het zijn altijd boeiende gesprekken, waar we veel mee kunnen.
En natuurlijk breng je als raadslid ook heel wat uurtjes in het gemeentehuis door. Want besluiten neem je uiteindelijk in de raadzaal.
Ik hoop de komende jaren met dit werk door te mogen gaan. We ontmoeten elkaar dan vast wel ergens in het dorp. Ik kijk ernaar uit!
Raadslid Wilma van Voorst: 'Betrokkenheid met de mensen om wie het gaat, zit in het DNA van Wij Putten'
Vanaf 2009 ben ik betrokken bij Wij Putten en in 2010, het eerste jaar dat Wij Putten deelnam aan de verkiezingen, ben ik gekozen om plaats te nemen in de gemeenteraad. Waarom? Omdat ik het heel bijzonder vind om mij op deze manier in te kunnen zetten voor de Puttense samenleving. Het werk als raadslid is pittig, maar ook heel mooi om te mogen doen. Ik heb veel contact met onze inwoners, zodat ik weet wat er speelt in Putten en wat de mensen bezighoudt. Zo kan ik bij besluiten in de gemeenteraad ook hun belangen goed afwegen.
Volksvertegenwoordiger
In de raad komt een breed scala aan onderwerpen voorbij, waaronder veel praktische zaken, zoals verkeer, milieu, gezondheidszorg, cultuur en sport. Maar ook zaken die me nog nader aan het hart liggen, zoals de jeugdzorg en armoedebeleid. Bij Wij Putten zit ik als raadslid prima op m’n plek, want betrokkenheid met de mensen om wie het gaat zit in het DNA van Wij Putten. Het liefst breng ik de politiek dichter bij de mensen: ik wil graag kunnen uitleggen waarom wij tot een bepaald besluit zijn gekomen en waarom wij vinden dat dit besluit goed is voor onze samenleving. Als partij vinden we het fijn als mensen ons benaderen. We kunnen niet elk probleem oplossen, maar proberen altijd mensen de juiste weg te wijzen en hen ook te ondersteunen, door bijvoorbeeld kwesties aan te kaarten in de commissies en de raad. Betrokkenheid en het zoeken van contacten helpen ons om van Putten een nog betere en leukere gemeente te maken.
Raadslid Rien van den Hoek: 'Als raadslid wil ik mét en niet óver mensen beslissen'
Als geboren en getogen Puttenaar die doorlopend bij andere Puttenaren over de vloer komt, denk ik dat ik wel ‘midden in de samenleving sta’, zoals ze dat noemen. Bij de oprichting van Wij Putten werd ik daarom ook gevraagd als raadslid. Politieke ervaring had ik niet, maar als je niks zegt, word je ook niet gehoord. En dus deed ik mee. Als raadslid wil ik mét en niet óver mensen beslissen. Alleen maar vergaderen is dan ook niet aan mij besteed: liever ga ik op pad om van de mensen zelf te horen wat er speelt. En om uit te leggen wanneer in sommige gevallen toch een andere (onpopulaire) keuze gemaakt wordt.
Betrokkenheid
Je kent mij misschien van de ‘Waar is Rien’ en ‘Vraag het Rien’- video’s. Daarin informeren we op een laagdrempelige manier over zaken die op dat moment binnen de raad/politiek spelen en over wat er op maatschappelijk gebied gebeurd. Het mooie daaraan vind ik dat het kijkers uitnodigt om te reageren. Regelmatig komen er e-mails, telefoontjes en zelfs handgeschreven brieven binnen. Of ze spreken me aan op straat. Om daar vervolgens actie op te ondernemen en zo iets voor het dorp te kunnen betekenen, daar doe ik het voor. Hoe klein of hoe groot het onderwerp ook is: alle betrokkenheid telt.
Luisterend oor
Ook in de komende jaren wil ik een luisterend oor bieden en me inzetten voor alles wat Putten bezighoudt. Als het gaat om de ruimtelijke ontwikkeling, dan is mijn persoonlijke uitgangspunt dat de verandering ook echt een verbetering moet zijn. Dus geen oude panden vervangen voor nieuwbouw dat niet in het straatbeeld past, bijvoorbeeld.
Raadslid Joyce Kamphuis: 'Woningbouw is het thema wat mij het meeste raakt en waar ik mij volop voor inzet'
Vanaf de zomer van 2016 kwam ik in aanraking met Wij Putten. En vanaf dat moment ging het allemaal erg snel. Een jaar lang leerde ik de mensen bij Wij Putten kennen en deed ik mee met allerlei activiteiten zoals de ‘’er op af’’ de academies en ging ik mee de wijk in. Tot ik gevraagd werd om me verkiesbaar te stellen. En vanaf dat moment begon het echt, een zetel in de gemeenteraad, en daarmee in de rol van volksvertegenwoordiger. En in die rol ben ik nog lang niet klaar, we hebben nog een aantal grote opgaven in Putten, en daar wil ik mij graag voor inzetten.
Voldoende betaalbare woningen
Woningbouw is het thema wat mij het meeste raakt en waar ik mij volop voor inzet. Door de grote woningtekorten en exploderende huizenprijzen kennen we allemaal wel iemand die knel zit op de woningmarkt. Ik wil dat Puttense jongeren meer kansen krijgen om hun wooncarrière in Putten te starten. Daarop heeft Wij Putten twee antwoorden: er moeten voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn en we gaan meer inzetten op andere woonvormen. Om de schaarste op de woningmarkt verder terug te dringen moet het bouwtempo in Putten verder omhoog. Als het gaat om andere woonvormen dan denkt Wij Putten enerzijds aan niet uitbreidbare woonvormen zoals rug-aan-rugwoningen en beneden-bovenwoningen. Dit soort compacte woonvormen zullen ook in een stijgende markt altijd voor aanbod aan de onderkant van de woningmarkt zorgen, gezien de product-prijs-kwaliteitverhouding van de woningen. We moeten toe naar woningtypen die reëel en marktconform zijn. Het probleem is groot, daarom sta ik open voor ideeën die niet passen binnen de gebruikelijke denkkaders, want alleen met traditionele woon-oplossingen komen we er op korte termijn niet.