
Schaapjes op het droge (column)
Dat onze jonge woningzoekenden het dorp worden uitgejaagd, is geen nieuws. We bouwen simpelweg te weinig woningen.
Dat onze jonge woningzoekenden het dorp worden uitgejaagd, is geen nieuws. We bouwen simpelweg te weinig woningen.
In haar column van 3 maart schreef raadslid Wilma van Voorst-Ruiter over hulp durven vragen. Want de gemeente om hulp vragen als je dat nodig hebt voor bijvoorbeeld jeugdzorg, is misschien wel de mooiste vorm van zelfredzaamheid. Daar ben ik het helemaal mee eens. Op social media werd gereageerd op de column van Wilma.
De grote woningnood in Putten vereist dat we snel doorpakken. Dat dwingt ons tot het maken van scherpe, soms pijnlijke keuzes. Neem de nieuwe wijk Halvinkhuizen, waar we voor de komende tien jaar 1.300 woningen willen bouwen.
In de commissie samenleving wordt er vaak gesproken over zelfredzaamheid. We leren het van jongs af aan: “Doe het zelf maar.” Of het nu gaat om veters strikken, huiswerk maken of later het huishouden runnen.
‘’Mij niet bellen!’’ is een uitspraak van tv-persoonlijkheid Martien Meiland. Wellicht dat u deze uitspraak niet kent, maar op het gemeentehuis van Putten kennen ze deze volgens mij wel.
Vlak voor de feestdagen schreef ik een column met als titel ‘’De vlag voor flexwoningen kan dan toch eindelijk uit’’. Na jarenlange inspanning van de fractie van Wij Putten, gestart in maart 2021, gaf de gemeenteraad eind december 2024 eindelijk een positief advies af voor de plaatsing van achttien flexwoningen aan de Bijsterenseweg.
Wethouder Sander van Nieuwenhuizen (van Gemeentebelangen) is bezig met een haalbaarheidsstudie voor de zuidelijke rondweg. Onderdeel van die plannen is een wegafsluiting van de Voorthuizerstraat, de zogenaamde knip bij de Welkoop.
Een aantal jaar geleden keek ik de Britse comedyserie Little Britain. In een sketch vraagt een man om een lening aan een bankmedewerkster. Die typt vervolgens iets op het toetsenbord, kijkt naar het scherm en zegt: ‘Computer says no’.
We kennen allemaal Sinterklaas, de Kerstman en de Paashaas. Maar daar kwam in de gemeenteraad van december de angsthaas tussendoor.
Wie nog iets snapt van het stikstofbeleid in Nederland, mag het zeggen. Marco van der Pol komt een heel eind, dus heeft de Wij Putten Academie hem uitgenodigd om op woensdag 22 januari uitleg te geven over het stikstofdossier.
Rond de jaarwisseling kijken we altijd een beetje melancholisch terug op een jaar waarin we allemaal onze persoonlijke ups en downs hebben gekend. Ikzelf verbaas me erover hoe snel de tijd verstrijkt: minuten, uren, dagen lijken aan ons voorbij te vliegen en dan zijn we ineens een jaar verder.
Flexwonen en betaalbare woningbouw in zijn algemeenheid is iets waar ik mij namens de fractie van Wij Putten sterk voor maak.
Anders dan Sinterklaas wordt de Kerstman niet officieel door het college ontvangen. Hoewel, dit jaar was er bij de intocht van Sint geen collegelid te bekennen, maar dat terzijde.
De Tweede Kamer heeft vorige week besloten 10 miljoen euro te besteden aan het verbeteren van de veiligheid van de spoorwegovergangen, zodat de spitssprinter tussen Harderwijk, Nijkerk en Amersfoort binnenkort weer kan gaan rijden.
Iedereen heeft de mond vol over betaalbaarheid van het wonen. Het kabinet maakt met regio’s daarom ook afspraken over de bouw van 100.000 woningen per jaar waarvan twee derde van de te bouwen woningen betaalbaar moet zijn.
Wat onderneemt het Puttense college tegen overlast in park De Groene Scheg? Dat wil Wij Putten graag van het college weten.
De nieuwe rondweg om Putten, die begint bij de Klunenweg/Voorthuizerstraat naar de rotonde Henslare/Nijkerkerstraat, gaat al gauw 100 miljoen euro kosten. Is dat veel? Nou, het zijn al snel 333 woningen van 300.000 euro. Dat is een hele woonwijk!
De helft van de Puttenaren vindt de aanleg van een rondweg een goed plan, maar het merendeel is tegen een afsluiting van de Voorthuizerstraat. Dat is de voorzichtige conclusie uit een wijkenquête van Wij Putten.
De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Wilma van Voorst-Ruiter, raadslid van Wij Putten. Zij wilde naar de wijk in Rimpeler waar de straten vernoemd zijn naar vrouwen die van betekenis zijn geweest in ons dorp.
In het kader van de Spreidingswet moet Putten vanaf 2026 152 asielzoekers opvangen. Hoe gaat Putten dit doen? Dat wil Wij Putten van het college weten.
Daar waar in Nederland wordt gesproken over het ravijnjaar 2026, waar gemeenten een drastische daling van de rijksbijdragen tegemoet kunnen zien, spreekt Herman Luitjes van Wij Putten tijdens de bespreking van de begroting voor 2025 tot 2028 over een gemeente met vet op de botten.
Deze maand staat de nieuwe rondweg aan de zuidkant van Putten op de agenda van de gemeenteraad. Over die rondweg zelf wil ik het nu niet hebben, wel over een van de ingrijpende gevolgen ervan.
Wanneer komt er schot in de plannen voor flexwoningen, waartoe de gemeenteraad in 2021 al heeft besloten? Dat wil Wij Putten graag van het college weten.
De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Herman Luitjes, fractievoorzitter van Wij Putten. Hij wilde naar Stroud, omdat dit multifunctionele gebouw het kloppend hart is in het dorp.
De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Rien van den Hoek, raadslid voor Wij Putten. Hij wilde naar een plek waar hij graag komt en dat is de biodiversiteitstuin aan de Nijkerkerstraat die Rien en zijn vrouw samen ontwikkelen.
Gaat er nog iets gebeuren aan de gebrekkige bestrating van de Pinnenburgerweg? Dat wil Wij Putten graag van het college weten.
Wanneer gaat de gemeente het achterstallig onderhoud van de groenvoorziening in de Schoolstraat aanpakken?