ChristenUnie Putten

ChristenUnie Putten

Oog voor elkaar, oog voor Putten

Fractievoorzitter TeunJan van Ooijen: 'Wij zien Putten als een inclusieve samenleving, waarin iedereen kan en mag zijn wie hij is (artikel 1 Grondwet)'


Wij hebben de Bijbel als uitgangspunt voor ons doen en laten. De Bijbel is echter geen politiek handboek voor het oplossen van problemen in deze tijd, maar we leren er Gods liefde voor mensen en deze wereld kennen. Vanuit deze gedachte en onze passie voor ons dorp en inwoners is onze slogan: ‘Oog voor elkaar, oog voor Putten’. Het is goed leven in Putten. De ChristenUnie blijft zich inzetten voor de naasten en voor de schepping. We willen ruimte bieden voor ontwikkeling én beschermen wat waardevol is. Wij willen eenzaamheid tegengaan door het verenigingsleven te faciliteren, vrijwilligers kansen te geven en te voorzien in recreatiemogelijkheden en cultuur.

De ChristenUnie wil dat de gemeente Putten helpt eenzaamheid tegen te gaan door het verenigingsleven te faciliteren, vrijwilligers kansen te geven en te voorzien in recreatiemogelijkheden en cultuur. 

De gemeente moet geen drempels opwerpen waar het gaat om toegang tot ondersteuning en zorg. Eerst kijken naar wat goed gaat en wat de ander kan, van daaruit naar dat wat de ander nodig heeft en die hulp bieden die nodig is. Bij de hulp die wordt geboden, wordt niet alleen gekeken naar de hulpvrager zelf, maar ook naar het gezin of de context waar de hulpvrager in leeft (de zogenaamde systemische aanpak). Van zorgaanbieders vragen wij het kind en zijn of haar omgeving centraal te zetten in de hulpverlening, die (bewezen) effectief moet zijn.

Raadslid Erik van Hemel: 'Gemaakte afspraken tussen overheid en inwoners/bedrijven staan vast'


Het vertrouwen in de overheid staat onder druk. De gemeente is voor veel inwoners het meest nabije en concrete contact met de overheid. Daarom willen we meer aandacht voor ontmoeting tussen inwoners en gemeente. Ook willen we de inzet van wijkraden onderzoeken. Wij geloven dat vertrouwen in elkaar ontstaat door ontmoeting.

Wij willen zorgvuldig omgaan met gemeenschapsgeld. Er mag niet meer geld uitgegeven worden dan er binnenkomt. Daarmee houden we het gemeentelijke weerstandsvermogen op peil om financiële tegenvallers op te kunnen vangen. Bij financiële keuzes willen we de kwetsbaren ontzien. Ook de veiligheid mag niet in het geding komen. Uitgangspunt is dat de onroerende zaakbelasting niet verhoogd wordt, behalve met een inflatiecorrectie. Mocht er door omstandigheden toch behoefte zijn aan een verdere verhoging, dan moet deze verhoging in betere tijden weer getemperd worden. De ChristenUnie wil de dienstverlening voor een relatief kleine gemeente als Putten betaalbaar houden door in te zetten op verdere digitalisering en landelijke samenwerking.

Het verduurzamen van bestaande woningen willen we blijven stimuleren. Met de stijging van de energiekosten is isoleren des te belangrijker.  
Voor Putten is samenwerking in de regio erg belangrijk. Door samen te werken kunnen we als dorp op eigen benen blijven staan. We doen zelf wat we goed kunnen en werken samen om dingen voor elkaar te krijgen die lastig zijn om alleen te doen of te betalen. Daarvoor moet de capaciteit bij de gemeente op orde zijn.

Daarbij kiezen wij voor een economie die werkt voor mensen in plaats van andersom. Waarin mensen een goed leven kunnen leiden, met aandacht voor gezin en relaties. Een economisch beleid dat streeft naar maximale bloei, niet naar maximale groei. 

Raadslid Saskia de Graaf: 'Sterke en liefdevolle gezinnen zijn belangrijk'


Wij geloven dat zinvol leven in vrijheid en veiligheid belangrijker is dan geld en bezit. Iedereen mag op zijn eigen manier geloven en daar ook zelf vorm aangeven. Belangrijk is dat we oog hebben voor de zwakkere in de samenleving, en dat we manieren bedenken om hen te helpen en te beschermen, waarbij royaal ruimte wordt gegeven aan ieders unieke mogelijkheden. Sterke en liefdevolle gezinnen zijn belangrijk: kinderen hebben er een basis om gezond op te groeien en zich te ontwikkelen. Vanuit een stabiele thuissituatie kunnen gezinsleden tot bloei komen en zich inzetten voor onze samenleving. De CU vindt het een taak van de overheid om allerlei vormen van hulp aan gezinnen te stimuleren en zo nodig te faciliteren. Marriage courses en vergelijkbare preventieve activiteiten kunnen gezinnen helpen bij de opvoeding en zorgen dat ze goed door levensveranderende fases heen komen. Centering Pregnancy of Centering Parenting zijn daar voorbeelden van. Dit helpt om echtscheidingen en schade aan kinderen te voorkomen. Uithuisplaatsingen in de jeugdzorg willen we zoveel al mogelijk voorkomen. 

Met de komst van de Omgevingswet krijgt niet alleen de participatie van de samenleving, maar ook gezondheid een belangrijke plaats bij het inrichten van de openbare ruimte. Bij het maken van plannen willen wij de inwoners en deskundigen (GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin, ActiefPutten, Jeugdpunt, JOGG en de sportverenigingen) betrekken. Wij willen het consultatiebureau benutten als plek waar ouders terecht kunnen met vragen over het opgroeien van hun kinderen en waar achterstanden in de ontwikkeling vroegtijdig geconstateerd worden. Ook goede Voorschoolse Vervroegde Educatie(VVE)-voorzieningen in Putten zijn belangrijk.  

Wij geloven dat God de toekomst in de hand houdt, ook in een tijd van klimaatrampen en vluchtelingenstromen. Daarom zijn wij niet bang om vluchtelingen welkom te heten in ons dorp. 
CU_fractie_met_bordje_KF.jpg
Team_ChristenUnie_KF.jpg
ChristenUnie_Plus_program_23_KF.jpg
ChristenUnie_Plus_program_27_KF.jpg
ChristenUnie_Plus_program_33_KF.jpg
ChristenUnie_Plus_program_39_KF.jpg
ChristenUnie_Plus_program_46_KF.jpg