“We geloven in de kracht van een speciaalzaak” Nieuwe eigenaren Slaaphof Harderwijk blij met derde winkel

Hij ziet zichzelf nog steeds niet als een echte ondernemer. “Dat zijn de mensen tegen wie ik vroeger opkeek. Ik heb niet het gevoel dat ik daar al ben”, zegt Rutger Veerman.

Afgelopen januari werden hij en zijn vrouw Lianna de nieuwe eigenaren van Slaaphof Harderwijk, hun derde winkel

Vier jaar geleden namen ze Bos Bedden in Nieuwleusen over, in 2022 kwam daar een vestiging in Nijverdal bij. Ze waren niet actief opzoek naar een derde winkel, maar toen ze hoorden dat Henk van ’t Hof zijn zaak over wilde dragen, konden ze de kans niet voorbij laten gaan. “Deze winkel past bij ons. Bij onze visie op slapen en bij de manier waarop wij omgaan met onze klanten.”
 
Drie winkels in drie verschillende plaatsen, 28 man personeel en thuis in Nieuwleusen een gezin met twee kinderen. Een hele uitdaging. “Ik had dit ook echt niet kunnen doen zonder de steun van mijn vrouw”, zegt Rutger. Hij werkt tijdelijk zes dagen in de week, zodat hij ook in Harderwijk wat vaker aanwezig kan zijn. Dat vraagt om aardig wat flexibiliteit thuis. “Er zijn momenten dat het uitdagend is”, geeft Lianna toe. “Het vraagt om tijdmanagement en ook tijd van het gezin. Maar we kunnen er goed over praten samen en er keuzes in maken.” Ze ziet hoeveel plezier Rutger aan de nieuwe winkel beleeft. “En ik weet dat hij het kan. Ik ben trots op Rutger, hoe hij alles aanpakt en kansen ziet. Dat vind ik erg mooi. Daarom sta ik ook achter hem en achter de overname.”
 
Eigen baas
Rutger en Lianna werken inmiddels al acht jaar samen. Toen Rutger zo’n tien jaar geleden in de WW terecht kwam, besloot hij het roer helemaal om te gooien en voor zichzelf te beginnen. “Ik heb nooit iets met school gehad, door mijn dyslexie had ik moeite met leren en het onderwijssysteem paste niet bij mij.” Hij deed wat hij moest doen, maar zodra het kon, stopte hij met leren en ging werken. “Pas toen ik weer helemaal opnieuw kon ‘kiezen’ wat ik wilde doen, in die WW, besloot ik te gaan ondernemen.” Het was het jaar dat het gebruik van onkruidbestrijder Roundup verboden werd. “Ik ben toen een webshop begonnen in onkruidbranders en dat liep eigenlijk meteen goed.” Toen Lianna tijdens haar zwangerschap haar baan verloor, besloot ze na haar verlof bij Rutger te gaan werken. Eerst voor een periode van drie maanden, want ze wilden eerst onderzoeken of het niet ten koste zou gaan van hun huwelijk, “Maar het samenwerken ging juist erg goed. We vullen elkaar goed aan en we weten waar onze sterke punten liggen”, zegt Lianna. Het was, zeker in het begin, een uitdaging om privé en werk gescheiden te houden. “Natuurlijk voorkom je het niet helemaal, maar dat vinden we ook niet erg. Omdat je elkaar zo goed kent, heeft het ook voordelen en heb je aan een half woord of een blik genoeg.” Samen hebben ze die ene webshop uitgebouwd naar vier webshops, elk met een eigen productgroep.  
 
Van webshop naar speciaalzaak
Van onkruidbranders naar bedden en matrassen, het lijkt geen logische stap, maar het is een hele bewuste keuze geweest van het ondernemersechtpaar. “Ik miste het contact met echte mensen. Een webshop is een hele anonieme manier van verkoop. Ik wilde dat niet meer”, zegt Rutger. Ze verkochten de webshops en namen de tijd om te onderzoeken wat hun volgende stap zou zijn. Lianna vult aan: “Omdat we geloven in de kracht van een speciaalzaak, gingen we daarnaar op zoek. Toen we hoorden dat Bos Bedden een overnamekandidaat zocht, zijn we het gesprek aangegaan.” Dat ze zo snel zouden groeien, hadden ze zelf ook niet verwacht. “Er zijn kansen voorbij gekomen en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Daarin worden we ondersteund door onze collega’s die ook steeds weer met ons meegroeien.”
 
Hoe de komende jaren eruit gaan zien, weten ze echt niet. Eigenlijk durven ze daar geen uitspraken over te doen. Lianna: “Toen we vier jaar geleden Bos Bedden overnamen, had ik echt niet verwacht dat we nu hier zouden staan. We zijn deze periode vooral bezig met het zoeken naar een goede balans.” Voor Rutger is het de komende weken/ maanden nog even volle bak. “Ik hoop na de zomer weer vijf dagen te werken en het weekend vrij te hebben voor het gezin. Gelukkig kan ik rekenen op ons personeel, goede adviseurs aan wie ik de winkel met een gerust hart overlaat.”
 
Slaaphof ruimt op
Omdat Rutger in de winkel ruimte wil maken voor een nieuwe collectie, zijn er veel showroommodellen te koop. Ook het magazijn ligt eigenlijk net iets te vol. Daarom is er op veel producten korting tot 75 procent. Kijk voor de acties en openingstijden op www.slaaphof.nl.

Team Slaaphof Harderwijk

Slaaphof Harderwijk

Adresgegevens

Deventerweg 2
3843 GD Harderwijk

Telefoon

T. 0341-410164

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 9.30 - 17.30 uur
Wo 9.30 - 17.30 uur
Do 9.30 - 17.30 uur
Vr 9.30 - 17.30 uur
Za 9.30 - 17.00 uur
Zo Gesloten
Meer info