​“Wanneer ik vakantie opneem? Als ik ziek ben”

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Koen van den Elshout is de drukke eigenaar van Giant Store BCE Bikes aan de Papiermakerstraat 9. Al vanaf zijn vijftiende werkt hij met fietsen.

Tijd voor vrije tijd… “Wanneer ik vakantie opneem? Als ik ziek ben”

Koen: “Als puber ging ik elke woensdagmiddag meehelpen sleutelen in een fietsenwinkel. Dat wilde ik later ook; fietsen maken en verkopen! Dat ik in Putten terecht kwam was toeval. In 2007 was er in Ermelo geen plek bij een leerbedrijf, maar ik werd gebeld door het toenmalige Fietscentrum in Putten. Vervolgens belde ik per ongeluk terug naar Profile Bike Centre Erik, waar ik toevallig ook terecht kon. En dat heb ik gedaan.”

Toen Koen hier ongeveer dertien jaar in dienst was, begon hij zich af te vragen of hij dit tot zijn zestigste wilde blijven doen. Toeval wilde dat de toenmalige eigenaar Erik de camping van zijn schoonouders had overgenomen en daarmee verder wilde. Koen: “Per januari 2019 heb ik het bedrijf overgenomen. Dat was in het begin best spannend om alles zelf te doen. Maar als je het niet probeert, weet je het ook niet. Gelukkig heeft het goed uitgepakt.”

Maar druk is het wel. Ook tijdens Corona maakte hij lange dagen en was hij soms van 06.00 uur tot 24.00 uur aan het werk. “Als ik een gezin had gehad, was het zeker fout gelopen. En als iemand aan mij vraagt wanneer ik vakantie opneem dan zeg ik altijd: ‘Als ik ziek ben’.” Eigenlijk kan Koen maar twee uurtjes per week vrijmaken en dan meestal pas ’s avonds om zelf even te gaan fietsen. “Vroeger fietste ik zeker vier tot vijf keer per week. Dat mis ik soms wel, maar je weet waarvoor je het doet.” Voor het eerst in vijf jaar tijd zou Koen onlangs even kort vrij nemen. In plaats van het opsturen van een fiets, zou hij samen met iemand anders een fiets gaan brengen in Oostenrijk met het idee daar ook even kort te fietsen. Helaas is die ander vlak voor vertrek gevallen met zijn fiets en ging het ‘uitje’ niet door. Toen ging Koen maar weer werken….

Twee uur per week kun je Koen in zijn vrije tijd zien fietsen. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp