Leerlingen van De Akker hopen E-waste Race te winnen

​De leerlingen van groep 8 van De Akker gaan de strijd aan met negen andere basisscholen op de Noord-Veluwe om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. Zij doen mee aan de E-waste Race, die de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem houden in samenwerking met Remondis.

De leerlingen van De Akker leggen uit hoe zij de strijd aangaan en proberen als winnaar uit de bus te komen

Marit legt uit: “Tijdens deze race zamelen we oude appraten in, die het niet meer doen. Ook stekkers en kabels zijn welkom.” Maamke vult aan: “De E-waste Race bestaat niet alleen uit het inzamelen van apparaten, maar we krijgen ook punten als we in de media komen, een YouTube filmpje maken of proberen het jeugdjournaal te halen.” Nawaf legt uit hoeveel punten de leerlingen krijgen voor de verschillende activiteiten.

Bram vertelt: “Als wij winnen mogen we met de hele klas naar NEMO in Amsterdam.” Maamke:“Ik hoop dus dat veel mensen elektrische apparaten komen inleveren op school.” Marit: “Of we komen het ophalen bij de mensen thuis.” Evalynn: “Ook vragen we aan familie en vrienden of ze ons willen helpen.” Esmee geeft aan: “Het gaat alleen om kleine appraten die één persoon moet kunnen tillen.”

“We gaan ook langs de deuren om te vragen of mensen iets voor ons hebben”, vertelt Nathan. “En we maken flyers waarop we de mensen over de E-waste Race informeren. Die gaan we rondbrengen”, aldus Anne. Maamke vindt het een goed idee als mensen die flyer aan hun deur hangen als ze iets hebben voor de leerlingen van groep 8.

Marit legt uit: “We beginnen maandag 30 september met onze inzamelingsactie en het duurt tot donderdag 24 oktober.” Maamke vertelt dat ze ook proberen op het jeugdjournaal te komen. “We willen hen een uitnodiging sturen. Inmiddels hebben we hun mailadres, maar kunnen ook whatsappen.”

Mensen die de leerlingen van De Akker willen helpen kunnen hun oude apparaten ook online aanmelden via de website www.ewasterace.nl. Beitske, Anne, Ezra en Jesse zijn aangewezen als managers en zij houden de online aanmeldingen bij. “Naast het bijhouden van de berichten, zullen we ook ons team aanmoedigen om zoveel mogelijk apparaten in te zamelen”, zegt Beitske. Anne geeft nog aan dat ze, als managers, zelf ook meedoen met de taken. Nathan legt uit dat de leerlingen een taakverdeling hebben afgesproken met betrekking tot het maken van de flyer, het YouTube filmpje en het uitnodigen van het jeugdjournaal.

Lisa vertelt dat inwoners van Putten hun e-waste ook tijdens schooluren kunnen inleveren bij De Akker aan de Bilderdijkstraat 49 in Putten. “De school is geopend van 7.30 uur tot 16.00 uur en op woensdag en vrijdag is er zeker iemand aanwezig van 7.30 uur tot 14.00 uur.”