'Koningsdag is het carnaval van Putten met haar optocht, het pleinfeest en het vuurwerk'

​Hans Mazier is de nieuwe voorzitter van Oranjevereniging Putten. Hij is tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) gekozen en volgt daarmee Trudy Schippers op.

Mazier werkt voor de NAVO en verblijft daardoor veel in het buitenland.

Henk van der Haar is daarom, als plaatsvervangend voorzitter, de komende maanden zijn rechterhand. Volgend jaar hoopt Mazier met pensioen te gaan en dan kan hij zich nog meer richten op het voorzitterschap bij de Oranjevereniging.

Mazier is geboren en getogen in Putten. Hij heeft zijn ouders op jonge leeftijd verloren en in zijn ogen waren vooral de Ossenmarkt en Koninginnedag twee heel belangrijke dagen. “Ik zag generatiegenoten weer terug en ik kwam neven en nichten en andere bekenden op die dagen weer tegen. Dat waren de highlights in mijn jeugd en ik heb die dagen altijd bewust beleefd”, legt Hans Mazier uit. “Op latere leeftijd heb ik, voor mijn werk, veel gevlogen in het buitenland en ik ben een paar keer op uitzending geweest. Toch probeerde ik deze dagen altijd in Putten te zijn.  In mijn hart ben ik altijd een Putter gebleven en ik heb er altijd voor gezorgd dat mijn bed in Putten bleef staan.”

Mazier vervolgt: “Door mij werk ga ik vrij vroeg met pensioen en ik hoef dan geen geld meer te verdienen. Verenigingen struggelen om te overleven en ik draag Koningsdag een warm hart toe. Na mijn pensionering wil ik graag iets terug doen voor de maatschappij en kan dan steeds waardevoller zijn voor de vereniging. Ik heb zelf altijd genoten van de feestelijkheden tijdens Koningsdag en zie ook andere mensen enorm genieten Daar zet ik graag mijn schouders onder.”

Uniek feest in Putten
Volgens Mazier vieren we in Putten een uniek koningsfeest met een groot cultuurbesef. “Het is een beetje het carnaval van Putten met haar optocht, het pleinfeest en het vuurwerk. Het is mooi en groots. Het is al jaren het grootste feest van de Veluwe en dat willen we ook zo houden. Langzaam gaan we wel wat veranderingen door voeren. We proberen echt meer naar een pleinfeest te gaan. We gaan het niveau opschroeven en kiezen voor een andere indeling van het plein. Daardoor zal het nog gezelliger en knusser worden. Uiteraard vraagt dat wel om een hogere financiële investering.”

Hans roept hierbij ook dorpsgenoten op die hand- en spandiensten willen doen tijdens Koningsdag. “Iedereen heeft wel redenen om iets niet te doen, maar laten we bedenken wat wel kan. Ik zou het fijn vinden als dorpsgenoten met ons mee willen denken of helpen. Ik begrijp het als men geen bestuurlijke verantwoordelijkheid wil nemen, maar wellicht is meehelpen tijdens Koningsdag dan wel een optie.”

Toekomst
Toch heeft Hans nog wel wat werk te verrichten de komende jaren. “Ik ben opgegroeid in een dorp waar maar één Koningsdagfeest was. In het huidige Putten zijn nu twee partijen actief die Koningsdag organiseren. Het zou mooi zijn als we, in de toekomst, deze 'weeffout' in de Puttense oranjegeschiedenis weer kunnen herstellen. Zodat we als Puttense gemeenschap op deze grootste Nationale feestdag van Nederland weer eenheid uitstralen.”

Een volgend punt van zorg is de ‘passie voor regels’, zoals Mazier het zelf noemt. “De 'passie' soms voor regels uit het gemeentehuis is zo 'uitPuttend' dat het steeds moeilijker zal worden om bestuurders te vinden. En daarmee komt het voortbestaan van de vereniging en het feest tijdens Koningsdag in gevaar.”

De kersverse voorzitter van Oranjevereniging Putten brengt ook graag tijd door in zijn tuin. Foto en tekst: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer