Gemeenteraad stelt het huisvestingsplan onderwijs vast

​Na een felle discussie heeft de gemeenteraad gisteren het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs voor de periode van 2025 tot 2040 vastgesteld.

Alle zes de partijen stemden uiteindelijk in met het plan en daarmee is er een grote stap gezet voor de toekomst van het onderwijs in Putten

Van Voorst van Wij Putten noemde het geen slecht plan, maar twijfelde over wat er nu precies wordt vastgesteld. “Het is een dynamisch document waar in de tussentijd aan gesleuteld kan worden. Volgens wethouder is dit document een stip aan de horizon, maar die stip moet wel helder zijn”, aldus Van Voorst. “Ook vinden we dat het participatietraject niet goed is verlopen. Ouders, de medezeggenschapsraden en de leerkrachten zijn niet voldoende geïnformeerd. Het onderwijs is een gemeen goed en niet alleen van de schoolbesturen en de gemeente. Ook vinden wij dat de gemeente een kans laat liggen als het gaat over ‘frisse scholen’ en energieneutraal bouwen.” Van Voorst diende hiervoor het amendement ‘Niet vergeten om te participeren’ en de motie ‘Verantwoorde investering’ in. Beiden waren medeondertekend door de VVD.

De Graaf van de ChristenUnie gaf aan: “ Het participatietraject is de taak van de schoolbesturen. Zij moeten hun medezeggenschapsraad informeren. De taak van het college is om de gemeenteraad te informeren. Welke rol ziet u hier dan weggelegd voor de gemeente?”

Van Voorst reageerde: “Waarom is er dan wel een avond belegd voor ouders en leerkrachten over de scholen in het westelijk buitengebied. De betrokkenen van scholen in de kern hebben zo’n avond niet gehad. Wij vinden het belangrijk om op een fatsoenlijke manier met onze inwoners om te gaan en alle mensen gelijk te behandelen. Verder heeft het college wel degelijk een embargo afgegeven over het moment van communiceren.”

Koornneef van Gemeentebelangen geeft aan: “Er is gewoon vastgesteld dat het beter is om gezamenlijk naar buiten te treden met dit plan. Dat is vrij gebruikelijk in bestuurlijk Nederland.”

Ten Klooster van de SGP mengt zich in het debat: “Dit is het toppunt van langs elkaar heen praten. Er was geen embargo afgegeven aan de scholen, omdat ze er niet over mochten spreken. Er was puur een communicatiemoment afgesproken om aan te geven dat je het met elkaar eens bent. Het is normaal en goed dat je een moment kiest om met dit succes naar buiten te treden. Dit is niet anders dan de normale gang van zaken.”

Van Voorst vervolgt haat betoog: “Voorts vinden wij dat de gemeente een kans laat liggen als het gaat om energieneutraal bouwen. In het coalitieakkoord wordt aangegeven dat we zelf het goede voorbeeld willen geven. Maar dan wil ik ook wel de inspanning zien dat dit daadwerkelijk gebeurt.”

Kemp van het CDA noemt het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs een groot plan voor een groot aantal jaren waar een enorm bedrag mee is gemoeid. “Wij zijn blij met de actie van het college om zo te investeren in de scholen en daarmee in onze jeugd.  Goed om te merken dat alle scholen het onderwijs in Putten voor ogen hadden en bereid waren om met elkaar te werken aan een mooi aanbod.  Er is hard gewerkt aan het creëren van oplossingen voor problemen die al jaren spelen. We zijn blij dat het college volop investeert en het nemen van complexe beslissingen niet voor zich uitschuift. Wij zijn geen voorstander van participatie op dit moment. Een bestuurder moet een besluit kunnen nemen. In het plan staat duidelijk dat het om een haalbaarheidsstudie gaat en er is dus nog alle gelegenheid is voor een breed gedragen participatietraject.” 

De Graaf geeft aan: “Besturen zijn verantwoordelijk voor wat er op school gebeurt, de gemeente moet zorgen voor de gebouwen en daar willen we in investeren. Een schoolgebouw is meer dan een stapel stenen. Het is bouwen aan een veilige plek waar kinderen kunnen opgroeien. Wij zijn enthousiast over dit plan en steunen het dan ook.”

Ten Bolscher van de VVD is blij dat de schoolbesturen over hun eigen identiteit zijn gestapt voor dit plan. “Dit gaat zorgen voor inclusiever onderwijs, doorlopende leerlijnen, betere spreiding van het onderwijs en het stimuleren van medegebruik van scholen en schoolpleinen. Wel vinden wij dat er aan het realiseren van De Pelikaan in de nieuwe wijk Halvinkhuizen prioriteit moet worden gegeven. Dat is namelijk in twee woonwijken niet gelukt dus daar moeten we echt urgentie aan geven. Ook willen we dat de gemeente een voortrekkersrol neemt in het realiseren van verduurzaming. Wij betreuren de hele discussie met betrekking tot de participatie met onze inwoners. De medezeggenschapsraden, de ouders en de onderwijzers hebben uit de media moeten vernemen dat er grote plannen zijn voor de Gabrielschool. Dat is niet goed.”

Wethouder Van den Hoorn staat achter het traject zoals het is doorlopen. “Als college zijn we verplicht om met het bevoegd gezag van de school een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs samen te stellen. Wij weten nu de wensen van de schoolbesturen en ook hoe de gemeenteraad van Putten ernaar kijkt. De schoolbesturen hebben te maken met wet- en regelgeving over hun medezeggenschapsraad en zij hebben aangegeven dat die erbij betrokken worden. Dat is de juiste manier om met participatie om te gaan. Vier schoolbesturen hebben keihard gewerkt aan dit plan en het gelijktijdig naar buiten sturen van het plan lijkt me de juiste weg. Scholen konden gewoon op hun eigen wijze gebruik maken van hun communicatiemogelijkheden. Ook wij vinden het belangrijk dat schoolgebouwen zo duurzaam mogelijk worden gebouwd. Frisse scholen en klassen, daar zijn afspraken over gemaakt. Elk solistisch plan zullen we met het betreffende schoolbestuur bespreken en natuurlijk ook ons belang inbrengen hoe wij denken over verduurzaming. Maar wat is de taak van de gemeente en wat is de taak van het schoolbestuur. We doen al een enorme investering en de besturen hebben al aangegeven dat ze ook bereid zijn om mee te financieren. Dan kost het geen extra gemeenschapsgeld. Dus we hebben wel de ambitie, maar willen dit in gezamenlijk tot stand laten komen.”

Van den Hoorn hecht er nog wel aan om te zeggen: “De scholen in het buitengebied zijn niet voorgetrokken. We hebben intensieve gesprekken gehad met alle scholen. De scholen in het buitengebied hebben ons gevraagd of wij een avond wilden houden en dat hebben we gedaan. Die vraag is niet gekomen van andere schoolbesturen. Als die vraag wel komt gaan we ook nadenken hoe we dat kunnen invullen en wat we daaraan kunnen doen.”

Van Voorts legt voordat er over het voorstel gestemd wordt nog een stemverklaring af: “Wij vinden het ontzettend jammer dat er zo aan onze inwoners voorbij is gegaan. Maar we kunnen niet tegen dit plan stemmen. Jammer dat deze coalitie tegen participatie is. Toch stemmen we voor.”

Zo werd er een unanieme meerderheid gehaald voor het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs. Het amendement en de motie haalden geen meerderheid van stemmen.