Gemeente en basisscholen werken nauw samen aan huisvestingsplan

Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijs gepresenteerd. Wethouder van onderwijs, Jim van den Hoorn, geeft een toelichting op de plannen die in samenwerking met alle schoolbesturen tot stand zijn gekomen.

“We hebben open met elkaar gesproken over alle uitdagingen en het is een plan geworden van ons allemaal”

“‘Er zijn veertien basisscholen in Putten, waarvan er veel in de kern van ons dorp, op korte afstand van elkaar, zijn gevestigd. Daarnaast zijn er vier basisscholen in het buitengebied. Er ligt nu een plan waar we de komende veertig jaar mee voor uit kunnen. Uiteraard evalueren we iedere vier jaar zodat we aanpassingen in het plan kunnen aanbrengen als dat nodig is”, legt Van den Hoorn uit. “Het was een intensief traject. We hebben te maken met vier schoolbesturen met andere achtergronden en denkrichtingen die soms conflicterend zijn met elkaar. Maar de scholen zijn over hun eigen schaduw heen gestapt en het is een unaniem akkoord geworden.”
 

Alle scholen op een rij

Basisschool met de Bijbel Ichthus
De Ichthusschool heeft een urgent huisvestingsvraagstuk, want het gebouw voldoet technisch en functioneel niet meer aan de huidige eisen. Dat heeft wat het college betreft de hoogste prioriteit.
 
De Gabriëlschool
Voor de hoofdlocatie aan de Kelnarijstaraat van de Gabriëlschool zijn er geen huisvestingsvraagstukken, maar het schoolbestuur ervaart wel ruimtegebrek aan de locatie Bijstergoed. De Gabriëlschool wil ook graag van twee locaties naar één locatie. “Samen met de schoolbesturen Aurora (Stichting Proo) en SKO gaan we werken aan het huisvesten van de twee locaties Gabriëlschool en De Korenbloem. Deze basisscholen komen op de huidige locatie van De Korenbloem. Daarnaast starten beide besturen met het verkennen van de mogelijkheden tot een (bestuurlijke) samenwerking”, legt wethouder Van den Hoorn uit.
 
De Korenbloem
Voor De Korenbloem zijn, op termijn, technische en functionele maatregelen nodig en voor deze school is de capaciteit te ruim.
 
De Schuilplaats
De Schuilplaats heeft op korte termijn een urgent capaciteitsprobleem en op de lange termijn is voor deze school vervangende huisvesting nodig. “In het verleden spraken we over een locatie in Rimpeler, maar dat is afgewend. Nu zou het een mogelijkheid zijn om de locatie Bijstergoed van de Gabrielschool voor De Schuilplaats te gebruiken. Dat is een goede manier van omgaan met de ruimte”, aldus Van den Hoorn.
 
Basisschool met de Bijbel De Fontein
Ook De Fontein heeft een urgent huisvestingsvraagstuk, omdat er onvoldoende capaciteit is voor alle leerlingen. De Fontein heeft meer ruimte nodig en wil eventueel wel verhuizen naar de Kelnarijstraat.
 
De Pelikaan
Voor De Pelikaan zijn er korte termijn technische en functionele maatregelen nodig. “Ook over Halvinkhuizen hebben we het gehad en hoe we een school daar kunnen vormgeven. De Pelikaan heeft aangegeven er wel oren naar te hebben om zich daar te vestigen. Op termijn zou dan de plek waar De Pelikaan nu gevestigd is vrij komen en daar zouden we een stukje inbreidingsgebied voor huizenbouw van kunnen maken”, aldus de wethouder.

De Akker en De Wegwijzer hebben geen huisvestingsproblemen.
  
Scholen in het buitengebied
“Ook hebben we het gehad over een toekomstbestendige oplossing voor het buitengebied. Deze scholen hebben zo hun eigen vraagstukken. School Diermen, School Hoef en School Steenenkamer zien op de lange termijn uitdagingen in het borgen van de onderwijskwaliteit, het draagvlak en de betaalbaarheid van de schoolorganisatie. Daarnaast zijn er voor School Hoef en School Steenenkamer ook technische en functionele maatregelen nodig. De Schovenhorst , School Diermen en School Huinen hebben geen huisvestingsvraagstuk”, vertelt Van den Hoorn. “De schoolbesturen CNS Putten en VPCO gaan samen met de gemeente en ouders aan de slag met de vraag: “Hoe kunnen we voor de langere termijn kwalitatief en duurzaam onderwijsaanbod in het westelijk buitengebied aanbieden?”. Voor dit proces wordt een jaar uitgetrokken. Het vraagstuk zal dus zijn of er drie scholen blijven bestaan of dat we andere mogelijkheden kunnen bedenken. Scholen pakken dit samen met de ouders op en we hopen hier in het najaar van 2025 meer over te horen.”
 
Rond 2030 hoopt de wethouder al een eind te zijn met het doorvoeren van alle wijzigingen. "Er is dus veel steun voor dit plan en het is een belangrijke stap voor het onderwijs in Putten. Door samen te werken, zorgen we voor een veilige, moderne en inspirerende leeromgeving voor onze kinderen. In het voortraject is intensief samengewerkt met alle vier de schoolbesturen. Ook in het vervolgtraject blijven wij samenwerken met de schoolbesturen”, besluit Van den Hoorn.
 
Het college vraagt aan de gemeenteraad om op basis van dit huisvestingsplan een aanzienlijke investering van 38 miljoen euro te doen in de schoolgebouwen. Deze financiële injectie zal worden gebruikt voor de renovatie en modernisering van bestaande schoolgebouwen, evenals de bouw van nieuwe, duurzame en energie-efficiënte faciliteiten. Met deze investering benadrukt het college haar commitment aan de toekomst van onze jeugd en de ontwikkeling van hoogwaardig onderwijs. De gemeenteraad van Putten gaat zich in september buigen over dit voorstel.

Wethouder Van den Hoorn legt uit wat de vraagstukken zijn van de basisscholen en welke oplossingen er tot stand zijn gekomen. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer