“De Kilimanjaro was afzien, maar de moeite waard”

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - De energieke Martijn van Wijk is namens de Zwolse VDK-groep, directeur bij Blankespoor Installatietechniek aan de Handelsweg.  

Tijd voor vrije tijd... “De Kilimanjaro was afzien, maar de moeite waard” 

Dit Puttense bedrijf is oorspronkelijk opgericht door de heer Henk Blankespoor, later overgenomen door zijn zoon en nu dus in betrouwbare handen van Martijn. Een bedrijf waar het werkplezier en het welzijn van de medewerkers nog altijd voorop staan. Zo vieren ze nog steeds, dat een collega twaalfeneenhalf jaar geleden met pensioen ging. Gelukkig met hem, want hij komt daar nog wekelijks over de vloer! 

Sfeermeester 
Martijn: “Sommige medewerkers werken hier al meer dan vijfentwintig jaar. Wij zijn echt zuinig op onze mensen, vandaar dat wij een ‘Sfeermeester’ hebben, die leuke dingen bedenkt. Zo wilden wij iets sportiefs doen voor het goede doel. Als hardloper dacht ik zelf aan de Dam tot Damloop, maar twee aanmeldingen waren helaas te weinig. Nu hebben wij meegelopen voor Duchenne. Dit was haalbaarder en het gaat natuurlijk om de teamspirit. Of ik ook huisdieren heb? Gelukkig niet! Twee collega’s mogen wel hun hond meenemen naar het werk. Dat is leuk, maar ik heb er zelf niet zoveel mee.” 

De geboren en getogen Ermeloer (“Maar Putten is eigenlijk ook heel leuk!”) mag graag hard werken, maar kan ook privé niet stilzitten. “Ik heb vorig jaar de Kilimanjaro gelopen. Die is 6.000 meter hoog, he? Het was afzien, echt overgeven, je afvragen ‘waarom doe ik dit eigenlijk?’, maar achteraf was het de moeite waard.” 

Oude brandweerwagen 
Martijn blijkt ook twee rechterhanden te hebben. “Ik heb een drieënveertig jaar oude brandweerwagen op de kop getikt, met slechts 30.000 kilometer op de teller. Zwaailicht, sirene; alles doet het nog. Ik heb er altijd veel bekijks mee. Die dingen werden natuurlijk weinig gebruikt en altijd goed onderhouden. Ik heb er een brandweer-camper van gemaakt, waarmee mijn vriendin en ik weekendjes weg gaan. Niet te ver, want hij slurpt benzine.” Naast zijn vriendin heeft Martijn ook twee volwassen zoons. Als echte vertegenwoordigers van de huidige generatie, vragen zij zich oprecht af, waarom hun vader maar liefst vijf hele dagen werkt. “Werken is gewoon leuk. Niet eerder dan over tien jaar ga ik eens nadenken of ik minder wil werken!” 

Met de brandweer-camper trekt Martijn altijd veel bekijks. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp