Dames van de Amersfoortse Red Hat Society bezoeken Putten

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Wie op woensdag 24 april in het dorp was, heeft ze misschien wel zien lopen; een groepje opvallend uitgedoste dames van de Red Hat Society, de Rode Hoeden Vereniging.

Ze waren op weg naar een workshop bij Beadare Beads & Jewelry, onze eigen kralenwinkel aan de Kerkstraat in Putten

Voordat ze begonnen maakte voorzitter Renate Janssen even tijd vrij om uitleg te geven over die bijzondere vereniging; de Red Hat Society (RHS). "Die is in 1997 ontstaan in Californië toen Sue Ellen Cooper in een curiosawinkel een knalrode zwierige hoed opzette. Dat veranderde haar leven in positieve zin, waarbij zij verschillende vriendinnen betrok. En daaruit is gaandeweg deze wereldwijde vereniging ontstaan."

Renate: “Wij zijn onderverdeeld in lokale chapters (afdelingen) met elk hun zelf verzonnen naam. Wij heten bijvoorbeeld de Purple Diva's. Iedere chapter heeft een voorzitter en die noemen wij queen. Zo ben ik 'Queen Catharina'. Iedereen die bij onze groep komt mag een eigen naam voor zichzelf bedenken. Maar voor ons allemaal geldt: Purple dresses, red hats and golden hearts (paarse jurken, rode hoeden en gouden harten).

Het doel is om vrouwen van 50+ met al hun levenservaring, talenten en ambities te verbinden door verschillende activiteiten. Even tijd voor jezelf. Centraal staat onder andere: plezier en vriendschap, benadrukken van het positieve, iets doen met je creativiteit en soms inhalen wat je in je jeugd hebt gemist. De groep van vandaag komt uit Amersfoort en bezoeken bijvoorbeeld musea, de musical Soldaat van Oranje of zijn creatief bezig, zoals met deze leuke kralenworkshop. Regina van Beadare begeleidde de dames deze middag en was erg blij met deze enthousiaste groep: “Wij hebben er ook speciale workshops voor bedacht.” 
 
Mochten dames van onder de 50 jaar zich ook willen aansluiten bij de Red Hat Society, dan kan dat. Ze dragen dan geen rode, maar een roze hoed en geen paarse, maar lavendelkleurige kleding. Ze worden Pink Hatters genoemd. Ook op mannen blijkt de Red Hat Society een aantrekkingskracht te hebben (vooralsnog alleen in Amerika) en zijn de Sleepy Slippers in het leven geroepen. 
 
De in rood en paars uitgedoste dames zijn klaar voor de sieradenworkshop. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp