Brandspuithuisje in het centrum onthuld

​Wethouder Van Nieuwenhuizen onthulde gisteren samen met oud-brandweerman Gert van den Brink de ‘Expositieruimte Brandweer Putten 1851-1927’. Deze expositieruimte is te vinden aan de centrumkant van de Oude Kerk.

Het ‘brandspuithuisje’ maakt een deel van de Puttense geschiedenis tastbaar in het centrum

Op dezelfde plek bevond zich vanaf 1851 een brandspuithuisje van de Puttense brandweer. Het was een opslagruimte voor brandspuiten en ander blusmaterieel. De centrale plek in het dorp was belangrijk om snel uit te kunnen rukken. Tevens was het huisje dicht bij de dorpsput. De brandspuiten die er nu zijn te bezichtigen zijn origineel en werden tot 1927 gebruikt. Voor de opslag van brandblusmiddelen was er rond 1800 ook al een ‘hok’ voor blusmaterieel aan de andere kant van de kerktoren. Deze bergplaats voldeed na verloop van tijd niet meer.

Het oorspronkelijke brandspuithuisje is begin jaren 70 van de vorige eeuw gesloopt.

Gert van den Brink was niet zonder reden gevraagd om de openingshandeling samen met wethouder Van Nieuwenhuizen te verrichten. Hij is de kleinzoon van Jacob van den Brink. Jacob van den Brink is van grote betekenis geweest voor de Puttense brandweer aan het begin van de twintigste eeuw. Hij was niet alleen een van de oprichters van de vrijwillige brandweer in 1904, maar ook brandmeester en later opperbrandmeester daarvan. Van 1927 tot 1934 was hij commandant van het brandweerkorps.